Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування операцій з нерухомістю — у яких випадках звільняється від ПДВ

13 жовтня 2020, 13:10
409
0
Реклама

За загальним правилом, операції з постачання нерухомості - крім першої поставки - звільнені від ПДВ (пп. 197.1.14 ПКУ) - нагадують податківці.

Якщо спорудження житла здійснюється безпосередньо замовником, без залучення генпідрядника, то у такому випадку операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця (забудовника об'єкта житлового фонду) для цілей оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Також не звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання покупцям нежилих приміщень чи їх частин (комори та машиномісця) у складі житлового будинку, оскільки вони не належать до житлового фонду.

А от операції з подальшого постачання готового новозбудованого житла покупцям - фізособам звільняються від оподаткування ПДВ.

Докладніше про точки перетину ПДВ та будівничої сфери читайте в статті "Касовий метод із ПДВ у будівництві" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійного видання "Інтербух" від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Джерело: ІПК ДПС України від 11.09.2020 р. № 3822/ІПК/99-00-05-06-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини