Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий кредит з ПДВ можливий і без податкової накладної — ДПС

29 жовтня 2020, 10:45
1272
0
Реклама

ДПС роз'яснила порядок формування податкового кредиту з ПДВ у випадку, коли платник отримує від контрагента послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, вартість яких визначається за показниками приладів обліку. Причому такий контрагент не реєструє відповідні податкові накладні в ЄРПН.

Якщо договором передбачено постачання послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, а рахунок, виставлений постачальником, містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер постачальника послуг, то на підставі такого рахунку отримувач послуг може визнати податковий кредит. І податкова накладна для цього не потрібна.

Але платник не може включити до податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду суми ПДВ на підставі рахунків за надані послуги, які були виставлені постачальником за показниками приладів обліку, за попередні звітні (податкові) періоди.

Якщо платник ПДВ вчасно не включив суми ПДВ до складу податкового кредиту на підставі документів, які без отримання податкової накладної дають право на податковий кредит, то зазначені суми податку можна включити до складу податкового кредиту лише шляхом подання уточнюючих розрахунків. Причому уточнюються декларації за звітні періоди, в яких виникло право на податковий кредит, за правилами, встановленими ст. 50 ПКУ для самостійного виправлення помилок, допущених у раніше поданій звітності (з урахуванням строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ).

Джерело: ІПК ДПСУ від 07.10.2020 р. № 4155/ІПК/99-00-05-06-02-06

Більше про документи - "замінники" податкової накладної читайте в статті "Яким документом підтвердити право на податковий кредит, якщо немає податкової накладної" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини