Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як делегувати філії повноваження з публічних закупівель — Мінекономіки

2 листопада 2020, 10:30
996
0
Реклама

Мінекономіки підготувало узагальнені рекомендації, які стосуються особливостей планування закупівель розпорядниками бюджетних коштів та замовниками, які мають відокремлені структурні підрозділи (філії).

1. Щодо делегування повноважень на виконання бюджетної програми розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та/або одержувачами бюджетних коштів.

Якщо замовником виступає головний розпорядник бюджетних коштів (розпорядник бюджетних коштів), який не делегує повноважень розпорядникам нижчого рівня (одержувачам бюджетних коштів), то планування та придбання товарів, робіт або послуг здійснюють, керуючись вартісними межами, визначеними Законом про закупівлі, саме цим суб'єктом.

2. Щодо планування закупівель замовником, який має відокремлені структурні підрозділи (філії).

Філії та представництва юридичних осіб, які не мають статусу юридичних осіб, не можуть від свого імені виступати замовником у процедурах закупівлі. У зазначеному випадку замовником може виступати саме юридична особа, яка здійснює закупівлю безпосередньо або через уповноважений належним чином відокремлений підрозділ.

Договір про закупівлю від імені юридичної особи - замовника підписують керівники філій та представництв на підставі довіреності, виданої відповідно до чинного законодавства.

Тож головна організація може визначати уповноважених осіб та створювати тендерні комітети у філіях, представництвах та інших відокремлених підрозділах з метою забезпечення ефективного безперервного функціонування роботи замовника та його підрозділів, як єдиного цілого.

Якщо відокремлений підрозділ юридичної особи здійснює закупівлю, то така закупівля здійснюється відповідно до складеного та затвердженого уповноваженою особою (особами) або тендерним комітетом відокремленого підрозділу юридичної особи річного плану закупівель.

Коли очікувана вартість предмета закупівлі по філіях (відокремлених підрозділах) юридичної особи сумарно дорівнює або перевищує відповідні вартісні межі, тоді повинні проводитись процедури закупівлі/спрощеної процедури. Її може здійснювати як головна організація, що утворила філії (відокремлені підрозділи), так і уповноважена(ні) філія(ї) в інтересах інших філій та/або головної організації.

Для уникнення штучного (умисного) поділу предмета закупівлі на частини головна організації (замовник) має володіти інформацією щодо запланованих філіями (відокремленими підрозділами) закупівель.

Джерело: лист Мінекономіки від 15.09.2020 р. № 3304-04/56256-06.

Як планувати закупівлі, якщо немає бюджету? Читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Унікальна пропозиція: два місяці у подарунок при передплаті професійних видань від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини