Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Квитки на літак відшкодують без оподаткування при наявності розрахункового документа — ДПС

1 грудня 2020, 11:15
432
0
Реклама

Податківці наголошують на необхідності відрядженим працівникам пред'являти підтвердний документ, який засвідчить вартість витрат на придбання авіаквитків.

Адже попри наявність посадкового талона у відрядженої особи, але відсутності підтвердного документа, який засвідчує вартість витрат на авіаквиток, суму відшкодування роботодавцем витрат включають до оподатковуваного доходу такої особи як додаткове благо та оподатковують ПДФО.

Пояснюється це вимогою пп. 170.9.1 ПКУ, за яким транспортні витрати не становлять об'єкт оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів.

Згідно із п. 12 розділу ІІ Інструкції № 59 при використанні електронного авіаквитка підставою для відшкодування витрат на його придбання є такий пакет документів:

- оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера);

- роздрук на папері частини електронного авіаквитка із вказаним маршрутом (маршрут/квитанція);

- оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира або роздрукований на паперовому носії електронний посадковий талон, отриманий у разі онлайн-реєстрації на авіарейс.

Проте госпрозрахункові підприємства та організації можуть використовувати Інструкцію № 59 як допоміжний (довідковий) документ.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.17 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

На допомогу бухгалтеру стаття "Готуємося до відрядження: документальне оформлення, кошторис витрат, аванс" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини