Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які розрахунки вважають проведеними через банківські системи дистанційного обслуговування та/або сервіси переказу коштів в цілях незастосування РРО — НБУ

Реклама

РРО не вимагається при розрахунках за послуги, якщо такі розрахунки проводять виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів - наголошували в ДПС з огляду на законодавчу норму, яка діє із 10.12.2020 року.

Податківці пояснювали, якщо споживачі, використовуючи мережу Інтернет, замовляють послуги і розрахунки за них здійснюють виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 тощо), то такі операції здійснюють без застосування РРО надавачем послуги.

Ознайомтеся зі статтею "Оновлені ліміти єдинників, РРО-зміни та інше: у фокусі Закон № 1017" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

НБУ у вою чергу вкотре підтвердив, що оплата за товари (послуги) через Приват24, Ощад24, Монобанк, Liqpay шляхом переказу коштів з рахунку за розпорядженням клієнта є банківською операцією (лист НБУ від 30.12.2020 р. № 57-0009/80572).

Аналогічна позиція була й раніше. До безготівкових розрахунків потрапляють перекази за допомогою сервісів переказу коштів (Liqpay, Portmone, iPay тощо), банківських систем дистанційного обслуговування таких як Приват24, MONOBANK, Ощад24/7 тощо (у т.ч., з використанням платіжної картки), шляхом внесення покупцем готівки у касу банку або небанківської установи (у тому числі, шляхом використання програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС). Її можна зустріти у листі НБУ від 28.09.2020 р. № 57-0009/53844.

Але дискусія із цього питання не вщухає. НБУ довелося додатково пояснювати, що означають розрахунки за допомогою "банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів".

У листі від 15.01.2021 р. № 57-0010/3184 регулятор констатує, що законодавство України не містить визначень вказаних термінів/понять.

Водночас законодавство містить визначення терміну "система дистанційного обслуговування", що охоплює системи типу "клієнт - банк", "клієнт - Інтернет - банк", "телефонний банкінг", "платіжний застосунок" та інші системи дистанційного обслуговування, які на підставі дистанційних розпоряджень клієнта можуть виконувати функції надання інформаційних послуг згідно з переліком, що зазначений в договорі між банком та клієнтом, здійснення операцій за рахунком клієнта.

До систем дистанційного обслуговування відносяться, зокрема, Приват24, Ощад24/7 тощо.

В перелік "сервісів переказу коштів" можна віднести сервіси Liqpay, Portmone, iPay, Wayforpay та інші, які надають можливість споживачам здійснити оплату товарів (послуг), зокрема дистанційно.

Натомість щодо поняття "система інтернет-еквайрингу" в НБУ коментарі відсутні, бо інформацією про такі системи не володіють.

Насамкінець платникам податків порадили з питань застосування норм п. 14 ст. 9 Закону про РРО звертатись до ДПС.

Малий бізнес потребує великих зусиль. LIGA360 допоможе тримати на контролі свою підприємницьку діяльність й економити час. Отримайте повну базу законодавства, контролюйте звітність та заборгованість перед державою. Перевіряйте постачальників і клієнтів. Спробуйте всі переваги LIGA360: Підприємець, замовивши тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини