Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фрілансерів примусово запишуть у штат компаній через урядовий законопроєкт №5054 про нові критерії трудових відносин

Реклама

Ми вже розповідали, що на позачерговому засіданні уряд схвалив проєкт Закону "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності". Цим законопроектом №5054 передбачається запровадження принципу презумпції наявності трудових відносин.

І ось вже є негативний фідбек на урядовий законопроект. На думку народного депутата Ярослава Железняка, результатом таких ініціатив стане примусове записування фрілансерів у штат компаній. Ярослав Железняк - Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів.

"Фрілансерів можуть примусово записати в штат компанії - саме такі наслідки матиме урядовий законопроект №5054 про нові критерії трудових відносин", - стверджує народний депутат.

"Під прописані урядом критерії [трудової діяльності - Ред.] легко підпадає і фрілансер, і фахівці на аутсорсі. Наприклад, програміст-фрілансер, який лише розробляє мобільні додатки для різних компаній, за кількома запропонованими критеріями має бути оформлений в штат однієї з них. Інакше штраф. Це нонсенс", - пише Я. Железняк. Він додає: "Навіть якщо для якоїсь роботи, яку виконує працівник на аутсорсі, не знайдеться критеріїв у переліку Кабміну, їх зможуть додати контролюючі органи під час перевірки, оскільки перелік не є вичерпним".

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини