Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила аграріям порядок коригування ПДВ за перехідними операціями

Реклама

ДПС станом на 01.03.2021 року повідомляла, що реєстрація податкових накладних для аграріїв із ставкою ПДВ 14% відкладається. Причина цьому проста - ДПС розробила, але Мінфін ще не затвердив, проєкт нових форм податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, які містять рядки та графи, призначені для операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції за ставкою ПДВ у розмірі 14%.

Ця ж позиція підтверджується й листі ДПС від 01.03.2021 р. № 5257/7/99-00-21-03-02-07. В ньому податківці також пояснили особливості нарахування та коригування податкових зобов'язань з ПДВ.

Якщо перша подія при постачанні сільськогосподарської продукції, операції з постачання якої з 01.03.2021 року оподатковують за ставкою ПДВ у розмірі 14%, відбулася до вказаної дати, то перерахунок ставки ПДВ і суми ПДВ на дату настання другої події не здійснюється.

Коли ж за операціями з постачання сільськогосподарської продукції, здійсненими до 01.032021 року, після 01.03.2021 року відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів або у зв'язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, то коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ у розмірі 20%.

Тому якщо, починаючи з 01.03.2021 року відбувається повернення авансового платежу або сільськогосподарської продукції, яка класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у Законі № 1115, зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати у сторону зменшення або в межах попередньої суми, то у РК до ПН, що була складена за операцією з постачання таких товарів, платнику ПДВ (постачальнику) треба зазначити ставку ПДВ, вказану у податковій накладній, що коригується (20%).

А ось роз'яснення щодо особливостей заповнення ПН/РК до ПН, складених за операціями з постачання сільськогосподарської продукції, здійснюваними із 01.03.2021 року, та відображення таких операцій у податковій звітності з ПДВ буде надано додатково після затвердження нових форм ПН/РК до ПН та податкової звітності з ПДВ.

Ознайомтеся актуальними коментарями в сучасному медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух"):

- "Нова податкова накладна з 01.03.2021: що змінилося";

- "Нова звітність із ПДВ: що змінилося та коли застосовувати оновлену форму".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини