Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пояснило, як час простою та річна винагорода впливають на суму відпускних

Реклама

Мінекономіки розглянуло ситуації із врахуванням винагороди за підсумками роботи за рік при обчисленні середньої зарплати, а також виключенням часу простою із розрахункового періоду.

У листі від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09 підсумовують, якщо простій запроваджено на певний період, який включає і вихідні дні, то при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпусток необхідно виключити весь період простою, з урахуванням вихідних днів.

Це пояснюють тим, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключають з розрахункового періоду. До цього часу належить, зокрема, час простою не з вини працівника (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

В іншому листі від 29.01.2021 р. № 4708-06/5567-07 міністерство наголошує, що при обчисленні середньої зарплати винагороду за підсумками роботи за рік враховують в частині, яку відносять до тих місяців, що входять в розрахунковий період.

Адже, керуючись абз. 3 п. 3 Порядку № 100, премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включають додаванням до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Таку частину визначають діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої зарплати.

Уникнути помилок допоможе фахова аналітика в Liga360. Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Читайте також:

- нові правила та приклади розрахунку середньої зарплати для відпускних в роз'ясненні Мінекономіки;

- ЄБА просить переглянути порядок обчислення відпускних;

- нові роз'яснення Мінекономіки щодо розрахунку середнього заробітку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини