Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄБА просить переглянути порядок обчислення відпускних

Реклама

В Європейській бізнес-асоціації закликають Уряд відновити попередні норми в Порядку № 100, які стосуються розрахунку середньої зарплати працівників.

Читайте: із 12 грудня середню зарплату для відпускних обчислюють за оновленими правилами.

Мова йде про Постанову № 1213, якою змінили формула розрахунку середньої зарплати, яка стала значно складнішою для бухгалтерії і компанії виявились до цього не готовими.

Для прикладу, якщо працівник йде у відпустку з 1 червня, то за три робочі дні до її початку йому мають нарахувати відпускні. Водночас, якщо компанія виплачує бонуси своїм працівникам, наприклад, кожні півроку, то сума відпускних має бути перерахована і різниця в сумі - доплачена. Однак, відповідно до старої формули, сума відпускних перераховуватись не має, бо вони пораховані до початку відпустки. Раніше нараховані бонуси враховувалися при розрахунку наступних відпусток (тобто працівник у будь-якому разі нічого не втрачав).

Перегляньте: нові правила та приклади розрахунку середньої зарплати для відпускних в роз'ясненні Мінекономіки.

Така ситуація створює труднощі там, де працюють десятки тисяч працівників, котрим щомісячного треба коригувати виплати.

До того ж жодне програмне забезпечення, яке відповідає за адміністрування бухобліку, не готове до таких оновлень.

Тож бізнес звертається до Прем'єр-міністра України із закликом повернути "стару" формулу розрахунку середньої зарплати у частині, що стосується виплати премії за 2 та більше місяців. Адже очевидно, що дане нововведення є не робочим і у компаній будуть виникати труднощі в цьому контексті. Тож важливо уникнути плутаниць ще на початку та повернути абсолютно робочий варіант розрахунків, який працював роками.

Ознайомтеся зі статтею "Перерахунок середнього заробітку: премія в розрахунковому періоді із "запізненням" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини