Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Алгоритми дій орендаря та власника землі для пролонгації договору оренди

Реклама

Координаційний центр з надання правової допомоги звернувся до проблематики пролонгації договорів оренди земельних ділянок. У центрі нагадують, що строк дії договору оренди землі сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути менший за 7 років (ч.11 ст. 93 ЗКУ). Строк договору оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років і дата закінчення дії договору оренди земельної ділянки рахується від дати укладення договору.

Частинами 1, 2 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" визначено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Для цього орендар здійснити такі дії:

  • не пізніше місяця до закінчення строку договору оренди орендар має повідомити орендодавця про намір скористатись своїм переважним правом на укладення договору на новий строк. Повідомлення має здійснюватися шляхом направлення листа-повідомлення, до якого додається проект додаткової угоди. Цей лист може бути вручений орендодавцю під розписку або направлений поштою цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення.

  • орендодавець у місячний термін має розглянути надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди і за відсутності заперечень укласти з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі.

За наявності заперечень, якщо орендодавець не бажає продовжувати дію договору оренди, необхідно направити (обов'язково) орендарю лист-повідомлення про прийняте орендодавцем обґрунтоване рішення.

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг за допомогою сервісів SMS-маяк і SMS-маяк Земля. Завдяки їм можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача). Поставити на моніторинг зараз.

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку, відомості про продовження терміну договору оренди мають бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Із відповідною заявою про це може звернутись будь-яка із сторін договору. Внесення вказаних відомостей до Реєстру здійснюється державним реєстратором відповідної реєстраційної служби або, у випадку, коли додаткова угода посвідчується нотаріально - нотаріусом.

Договір оренди продовжується автоматично у випадку, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору заперечення орендодавця на лист-повідомлення орендаря про поновлення договору оренди землі. Такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Якщо орендодавець відмовляє орендарю у продовженні договору без поважних на те причин та/або орендодавець проігнорував пропозицію орендаря і вимагає повернення ділянки, чи орендодавець уклав договір оренди з іншим орендарем, в такому випадку орендар може звернутися до суду із позовною заявою про визнання права користування земельною ділянкою. У позовній заяві орендар повинен обґрунтувати з посиланням на докази, безпідставність дій орендодавця та право орендаря на продовження дію договору оренди землі (відповідно до абз. 10 ст. 33 Закону України "Про оренду землі").

У випадку, коли орендодавець (власник) не бажає продовжити дію договору оренди землі, строк якого закінчується, необхідно:

  • отримати лист-повідомлення від орендаря про поновлення договору оренди землі з доданим проектом додаткової угоди (надісланий не менш ніж за місяць до завершення дії договору);

  • протягом одного місяця надіслати відповідь орендарю про відмову в укладенні додаткової угоди та поновленню договору оренди землі;

У разі ненадання орендодавцем (власником) відповіді договір буде продовжений автоматично.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Вони допомагають об'єктивно оцінювати будь-яку ситуацію та приймати зважені рішення.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини