Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Графік відпусток можна коригувати упродовж року

Реклама

Черговість, в якій надають відпустки, встановлюють у графіку, який затверджує роботодавець за погодженням із первинною профспілкою (чи її представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Про обов'язок роботодавця затверджувати графік відпусток йдеться у ч. 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 Закону України "Про відпустки" від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Як правило, графік відпусток складають на кожен календарний рік не пізніше 5 січня поточного року. Саме ці строки згадуються в п. 20 Типових правилах для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомпраці від 20.07.1984 р. № 213.

Проте бувають ситуації, які вимагають вносити корективи до уже затвердженого графіку відпусток.

В Управлінні Держпраці у Хмельницькій області пояснюють, що працівник може подати заяву з проханням надати щорічну відпустку (її частину) поза графіком. Тоді роботодавець вносить зміни в графік відпусток, видає наказ про відпустку і ознайомлює з ним працівника.

В заяві працівник може обумовити бажаний термін отримання відпускних. Приміром: "Прошу виплатити суму відпускних, що належить мені, в найближчий термін, установлений для виплати зарплати/авансу". Проте законодавче правило для виплати відпускних - за 3 календарних дні до початку відпустки.

Правила складання графіка відпусток викладені у статті сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини