Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ озвучив дату запуску електронних лікарняних та відповідних перевірок Фонду соцстраху

Реклама

МОЗ оприлюднив проект наказу "Деякі питання формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність". Він передбачає заміну "паперових" листків непрацездатності електронною альтернативою. Тобто остаточне запровадження медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров'я. Також передбачено механізм здійснення ФСС перевірок обґрунтованості видачі таких електронних лікарняних. Проект наказу було оприлюднено для обговорення ще на вебсайтах ДРС та профспілок.

Порядок формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я буде обов'язковим для закладів охорони здоров'я та фізичних осіб-підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Серед очікуваних результатів - забезпечення чіткого дотримання порядку видачі та оформлення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, забезпечення оформлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність із першого дня звернення громадянина та унеможливлення його відкриття заднім числом.

Проектом встановлюється, що внесення медичних висновків про тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків відповідно до порядків формування та видачі медичних висновків відповідного виду, затверджених МОЗ України, є обов'язковим з 01 квітня 2021 року для всіх закладів охорони здоров'я та фізичних осіб-підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Звісно ж, перше квітня вже минуло, тож у разі ухвалення наказу там або відкоригують відповідну дату, або керуватимуться нормою проекту, що указаний процес почнеться за умови наявності відповідної технічної можливості щодо функціонування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров'я. Моментом виникнення технічної можливості проект наказу називає дату оприлюднення на вебсайті електронної системи охорони здоров'я інформації про підключені до центральної бази даних електронні медичні інформаційні системи та відповідне розширення їх функціональних можливостей. Простіше кажучи - початок видачі електронних лікарняних буде оголошено на сайті МОЗ.

Проект Порядку перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності говорить, що перевірка листків непрацездатності може здійснюватися двома шляхами:

- безперервно шляхом автоматизованого моніторингу даних з використанням єдиної інформаційно-аналітичної системи на підставі відомостей з Електронного реєстру листків непрацездатності;

- за рішенням органу Фонду шляхом здійснення перевірки уповноваженим працівником та/або уповноваженим лікарем та на визначених підставах.

Зокрема, підставами для прийняття рішення органом Фонду соцстрахування для проведення перевірки листка непрацездатності можуть бути:

- звернення страхувальника (роботодавця), комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації;

- звернення застрахованої особи;

- виявлення невідповідностей у відомостях, що містяться в Електронному реєстрі листків непрацездатності, за результатом моніторингу ЄІАС;

- виявлення невідповідностей у відомостях, що містяться в листку непрацездатності;

- повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку про тимчасову непрацездатність;

- інформація, надана від МОЗ, Мінсоцполітики, НСЗУ, структурних підрозділів у сфері охорони здоров'я та соціальної політики місцевих органів виконавчої влади;

- звернення уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції;

- запитів правоохоронних органів та рішень суду.

Строк проведення перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами органу Фонду не може перевищувати 10 календарних днів. У разі виникнення під час перевірки листків непрацездатності обставин, що потребують додаткового вивчення, строк проведення такої перевірки може бути продовжено до 30 календарних днів.

Акт про перевірку надсилається безпосередньо керівнику (уповноваженій особі) закладу охорони здоров'я або фізичній особі-підприємцю, яка має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ну а подавати звітність без помилок та вчасно вам допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому є все, що справді потрібно підприємцю, - актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини