Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект Мінсоцполітики про Фонд соцстраху призведе до двократного збільшення виплат бізнесом — роботодавці

Реклама

Федерація роботодавців України повідомляє, що загрози, про які роботодавці буквально "кричали", починаючи з 2018 року, стали реальністю та боляче б'ють по бізнесу, працівниках та економіці країни. Йдеться про те, що Фонд соціального страхування визнає значні затримки у виплатах лікарняних та декретних. "І це лише початок. Адже коронакриза триває і дедалі більше українців потребують допомоги від держави у боротьбі з хворобою", - коментують роботодавці. Їх обурює те, що Міністерство соцполітики власноруч створює проблеми у Фонді соцстрахування та хоче перекласти фінансове навантаження по сплаті лікарняних на роботодавців.

Ми вже інформували про негативну реакцію профспілок на законопроект щодо реформування оплати тимчасової непрацездатності. Своєю чергою, Федерація роботодавців стверджує: якщо минулого року хоча б якась частина навантаження на бізнес полегшувалася виплатами по частковому безробіттю, наразі вони існують лише для невеликої долі компаній, що мають замкнений цикл виробництва. Фактично держава отримає назад цю свою допомогу бізнесу за минулий рік. Бо величезні додаткові витрати роботодавців на оплаті лікарняних втричі перевищать її обсяги.

А ще Мінсоцполітики пропонує не виплачувати лікарняні співробітникам підприємств, що простоюють. Тобто мало того, що життя цих компаній і так ледь жевріє, ще й мають страждати їх працівники, зазначають у ФРУ.

Також у законопроекті пропонується радикально збільшити необхідний стаж як критерій для отримання виплати по лікарняному. І це все на тлі того, що роботодавець роками сумлінно сплачував ЄСВ за своїх людей, яких тепер фактично заднім числом позбавляють їхніх законних страхових гарантій, упевнені у Федерації. Це призведе до того, що працівники усіляко уникатимуть офіційних лікарняних та створюватимуть загрозу для власного здоров'я та здоров'я оточуючих.

Тому роботодавці категорично не підтримують проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України". СПО роботодавців вимагає відкликати законопроект та провести зустріч зі сторонами соціального діалогу на національному рівні.

Бажаєте отримувати сповіщення про зміни контрагентів й законодавства? Налаштуйте смарт-сигнали в LIGA360:Бухгалтер - і у вас завжди будуть актуальні реквізити контрагентів і нормативно-правова база. Замовляйте тестовий доступ, щоб спробувати усі інструменти LIGA360 для бухгалтерів. Спробуйте преміум-пакети LIGA360 для бухгалтерів безкоштовно. До 28 квітня є змога отримати 2-тижневий тестовий доступ до наших цифрових продуктів. Про умови акції до дня народження LIGA360 дізнавайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини