Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін розробив порядок ведення обліку запасів для ФОПів

Реклама

Мінфін оприлюднив проект власного наказу "Про затвердження Порядку обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку". Він передбачає встановлення порядку та форми ведення обліку товарних запасів для фізосіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, відповідно до Закону про РРО.

Нагадаємо, що нещодавніми змінами до Закону про РРО передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Отже, облік товарних запасів буде здійснюватися ФОП шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які будуть невід'ємною частиною такого обліку.

ФОП, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об'єктах), буде вести облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу (господарським об'єктом) на підставі первинних документів, виданих на окреме місце продажу (господарський об'єкт), та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів та копій первинних документів, які підтверджують отримання товарів ФОП. Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів та копії первинних документів на отримання товарів ФОП будуть невід'ємною частиною такого обліку.

Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, будуть обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Форма обліку буде вестися за вибором ФОП у паперовій або в електронній формі. Вона повинна буде містити зазначені в довільному порядку дані ФОП (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки ФОП або серія та номер паспорта/номер ID картки, податкова адреса, назва та адреса місця продажу (господарського об'єкту) або місця зберігання, в межах якого ведеться облік). Для паперової форми обліку зазначені дані мають міститися на титульному аркуші.

Порядок передбачає, що буде заборонено продаж товарів, на які у місцях продажу таких товарів (господарських об'єктах) відсутні:

1) первинні документи, записи про які внесено до Форми обліку, та/або, у випадках, передбачених цим Порядком, копії первинних документів;

2) відповідні записи у Формі обліку про наявні первинні документи;

3) первинні документи та/або, у випадках, передбачених цим Порядком, копії первинних документів і записи у Формі обліку про такі первинні документи.

Також закріплено, що Форма обліку, первинні документи та, у випадках, передбачених цим Порядком, копії первинних документів на товари мають зберігатись у місці продажу (господарському об'єкті) до моменту вибуття останньої одиниці товару, відображеної в таких первинних документах. Такі документи щомісячно групуються в хронологічному порядку їх відображення у Формі обліку та підшиваються для подальшого зберігання разом із Формою обліку, в якій інформацію про такі документи відображено.

Форма обліку, первинні документи та, у випадках, передбачених цим Порядком, копії первинних документів, які підтверджують облік та походження товарів, будуть надавати посадовій особі контролюючого органу на її вимогу під час проведення перевірки. Такі документи надаватимуть особисто ФОП або особою, яка фактично здійснює продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Форма обліку в електронній формі на вимогу посадових осіб контролюючого органу має бути візуалізована у форматі, який дозволяє такій особі здійснити його перегляд та/або копіювання.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини