Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено порядок перевірки дотримання принципу витягнутої руки — як ДПС може витребувати документи у платників

Реклама

Мінфін наказом від 15.01.2021 р. № 16 у новій редакції виклав Порядок проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки". Така перевірка є формою податкового контролю щодо встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки".

Перевірка є документальною позаплановою перевіркою та проводиться за наявності підстав, визначених пп.пп. 39.5.2.1, 78.1.2, 78.1.5, 78.1.14-78.1.16 ПКУ.

Тривалість перевірки дотримання принципу "витягнутої руки" не повинна перевищувати 18 місяців.

Платник податків зобов'язаний надати посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи, пов'язані із предметом перевірки, протягом 10 робочих днів з дати початку перевірки. Під час проведення перевірки посадові особи контролюючого органу мають право отримувати від платника додаткові документи та/або інформацію щодо:

- здійснення фінансово-господарських операцій, пов'язаних із контрольованою операцією;

- господарських операцій із непов'язаними особами, що можуть визнаватись зіставними з контрольованою операцією;

- підтвердження або спростування інформації, наведеної платником у поданому звіті про контрольовані операції, документації з трансфертного ціноутворення, глобальній документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлі);

- даних, зазначених у звіті у розрізі країн міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків;

- інших документів та інформації, необхідних для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки".

Також податківці зможуть отримати письмові пояснення від посадових (службових) осіб платника податків з питань, що стосуються предмета перевірки, та їх документальне підтвердження. Такі документи надаються платником податків на усний запит посадових осіб, які проводять перевірку, в узгоджений із платником податків строк.

У разі ненадання документів та/або інформації, а також письмових пояснень на усний запит платнику направляється письмовий запит. Зазначені у ньому документи та/або інформація, а також пояснення надаються платником протягом 15 робочих днів з дати отримання запиту.

Оновлений Порядок також регулює питання продовження/переривання строку проведення перевірки дотримання принципу "витягнутої руки", проведення зустрічі з платником, інші заходи контролюючого органу (опитування посадових осіб та/або працівників платників податків, огляд приміщень, об'єктів та споруд, де провадиться діяльність платника), складання акта (довідки) про результати перевірки.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини