Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мала земельна реформа: закон спрощує зміну цільового призначення ділянок та встановлює нові правила відчуження і оренди

Реклама

Парламентом прийнято Закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" (проект № 2194). Він передбачає суттєве реформування у сфері земельних відносин, зокрема зняття обмежень господарської діяльності, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою, запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування, запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою, зменшення вартості робіт та тривалості часу тощо. Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив, що це історично доленосна подія.

Так, Законом скасовуються вимоги щодо цільового використання земель сільськогосподарського призначення. Надалі зміна цільового призначення земельних ділянок, що не належать до державної чи комунальної власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою.

Згідно із Законом, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, отримані у спадщину юридичними особами, які відповідно до Земельного кодексу не можуть набувати їх у власність, підлягають відчуженню протягом одного року.

Також Законом визначено, що площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 гектара.

Законом встановлено, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності можуть бути відчужені лише за договорами купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, спадкового договору, міни, шляхом внесення до статутного (складеного) капіталу чи шляхом звернення стягнення на них.

Площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності, право оренди, емфітевзису якої виставляється на земельні торги, не може перевищувати 20 гектарів.

Додатково Законом встановлено порядок вилучення земельних ділянок із постійного користування. Вони можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів, які здійснюють розпорядження земельними ділянками відповідно до їх повноважень.

Визнають такими, що втратили чинність Закони України "Про державну експертизу землевпорядної документації" та "Про захист конституційних прав громадян на землю".

Водночас у зауваженнях, висловлених Головним юридичним управлінням ВРУ щодо тексту законопроекту № 2194, підготовленого до другого читання, стверджувалося: низка положень проекту не відповідає Конституції України, не узгоджується із законами України, не враховує правові позиції Конституційного Суду України та практику Європейського суду з прав людини.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини