Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які розміри і строки виплати авансу для працівників, які проходять військову службу

Реклама

Мінекономіки пояснило роботодавцям строки та суми авансу для працівників, за якими зберігають середній заробіток на період контракту на військову службу.

Такі роботодавці повинні керуватися ч. 3 ст. 119 КЗпП. Вона вимагає за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Міністерство переконує, що при виплаті авансу та зарплати таким працівникам треба керуватися загальними нормами із ст. 24 Закону України "Про оплату праці".

Тому середню зарплату працівникам, які проходять військову службу за контрактом, виплачують у строки, встановлені колдоговором або нормативним актом роботодавця, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюють виплату.

Розмір авансу має визначатися на підставі табеля обліку робочого часу, який заповнюють за звітний місяць (з 1 по 15 число), виходячи з розміру середньоденної зарплати, обчисленої на підставі Порядку № 100.

Джерело: лист Мінекономіки від 02.04.2021 р. № 4711-06/20369-07.

Ознайомтеся зі статтями сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух":

- "Виплата авансу працівникам: розмір і механізм розрахунку";

- "Виплата авансу та зарплати: бухоблік й оподаткування".

Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини