Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для оренди землі скасують граничний розмір орендної плати — законопроект

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до ст. 288 ПКУ щодо скасування граничного розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної форми власності (№ 5515 від 19.05.2021 р.).

Зараз ПКУ у пп.пп. 288.5.2 та 288.5.3 передбачає, що річна сума платежу орендної плати за землі державної і комунальної власності:

  • не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки (далі - НГО);

  • може перевищувати 12-відсотковий граничний розмір у разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Законопроект пропонує скасувати указані норми, адже, на думку його авторів, "встановлена чинним законодавством гранична межа у 12 відсотків негативно впливає на надходження до місцевих бюджетів".

Під "удар" потраплять передусім орендарі за діючими договорами оренди земель комунальної та державної власності та договорами оренди, строк яких закінчується. Як правило, такі договори містять умову про поновлення його дії, тож орендодавець не може виставити земельну ділянку на торги, а змушений пролонгувати договір на відсоток орендної плати, який обмежений 12% від НГО земельної ділянки.

Нагадаємо, що відповідно до правової позиції, яку викладено у постанові Верховного Суду України від 02.12.2014 р. № 21-274а14, розмір річної орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, який підлягає перерахуванню до бюджету, має відповідати вимогам ПКУ, а тому зміна граничних розмірів орендної плати, встановлених ПКУ, автоматично та безумовно є підставою для перегляду розміру орендної плати.

Отже, виключення з ПКУ норми, відповідно до якої встановлюється гранична межа максимального розміру орендної плати, стане приводом для ініціювання орендодавцями перегляду деяких умов договорів оренди земельних ділянок державної та комунальної власності, а саме розміру орендної плати як такого, що не відповідає чинному законодавству.

Бажаєте отримувати сповіщення про зміни контрагентів й законодавства? Налаштуйте смарт-сигнали в LIGA360:Бухгалтер - і у вас завжди будуть актуальні реквізити контрагентів і нормативно-правова база. Замовляйте тестовий доступ, щоб спробувати усі інструменти LIGA360 для бухгалтерів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини