Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд хоче змінити ПКУ — кого з платників податків очікують сюрпризи

Реклама

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", поданий урядом.

Запропоновані законопроектом норми направлені, за словами авторів, на:

- зменшення податкового навантаження на отримувачів державної допомоги в рамках програм "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%";

- створення більш ефективних механізмів сплати податків;

- недопущення податкових зловживань ;

- захист навколишнього середовища шляхом поступового збільшення екологічного податку;

- збільшення розміру ставки оподаткування за користування державними надрами і прив'язка до ринкової вартості корисних копалин;

- створення справедливих умов оподаткування для всіх платників податків.

Зокрема законопроектом встановлюється обмеження для бюджетного відшкодування ПДВ для платників-посередників, якщо придбані чи імпортовані товари у подальшому постачатимуться на митній території України.

Інші норми запроваджують обмеження включення до складу податкового боргу податкових накладних, складених більше ніж 6 місяців з моменту здійснення операції. Такі нововведення першочергово направлені на покращення адміністрування та протидію "скруткам".

У частині забезпечення збалансованості бюджетних надходжень пропонується запровадити ресурсні норми. Ці нововведення переглядають ставки акцизного податку, екологічного податку та рентної плати.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що, по-перше, матимемо дієві механізми боротьби зі "скрутками" та тіньовим обігом сільськогосподарської продукції, а також зі зловживаннями бюджетним відшкодуванням ПДВ. По-друге, ті, хто раніше ухилявся від сплати податків, тепер платитимуть. А розмір ставки оподаткування за користування державними надрами буде залежати від ціни на ресурси на світових ринках і обчислюватись за формулою, що прив'язана саме до ринкової вартості, а не до собівартості видобутих копалин, як це є зараз.

По-третє, ті громадяни та підприємці, хто користуються державними програмами підтримки "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%", будуть звільнені від оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). Те саме стосується і єдиного податку, і військового збору.

По-четверте, стимулюємо підприємства модернізувати свої виробництва і робити їх "зеленими". Для цього потрібен час, тому екологічний податок буде збільшуватись поступово. Так, податок за скиди забруднюючих речовин у води буде збільшено у 1,6 разів та надалі поступово буде збільшуватись до 8 раз у 2029 році. Ставки податку за викиди СО2 піднімуться у три рази. Бізнес має бути відповідальним і до навколишнього середовища та зменшувати вуглецевий слід.

Крім того розроблено ще один законопроект, який передбачає упередження втрат бюджету, які відбуваються за рахунок існування тіньових схем на ринку сільгосппродукції. Бюджетне відшкодування ПДВ при експорті с/г буде застосовуватись лише після надходження валютної виручки за такі експортовані товари. Також податкові ініціативи забезпечать збільшення надходжень єдиного податку до місцевих бюджетів.

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини