Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінкомпанії та поштові оператори зможуть відкривати клієнтам рахунки та емітувати картки — НБУ розповів про переформатування платіжних послуг

Реклама

Ми вже розповідали про плани з переформатування правил надання платіжних послуг, а тепер про те, які зміни принесе ухвалення законопроекту №4364 про платіжні послуги, розповів заступник Голови НБУ Олексій Шабан.

За його словами, насамперед нове законодавство розширить коло учасників платіжного ринку та дасть можливість розвиватися небанкам та фінтех-компаніям. Крім банків, надавати платіжні послуги зможуть: платіжні установи, поштові оператори, установи електронних грошей та інші. До того ж вони матимуть право працювати без участі у платіжній системі та зможуть самі емітувати платіжні картки.

З'явиться дев'ять платіжних послуг, з них сім - фінансових, дві - нефінансові (послуга з ініціювання платежу та послуга із надання відомостей з рахунків). Тож, будь-який невеликий учасник ринку може просто обрати одну послугу та зробити цей сервіс бездоганним.

Сьогодні можливість відкривати та вести рахунки клієнтів мають лише банки. Після ухвалення нового закону небанки зможуть відкривати платіжні рахунки для послуги із зарахування коштів, виконання платіжних операцій, видачі готівкових коштів.

Для зниження ризиків на платіжних рахунках не можна буде накопичувати кошти, нараховувати відсотки на залишок, і вони не гарантуватимуться Фондом гарантування вкладів. Крім того, банки отримають право відкривати новий вид рахунку - розрахункові рахунки. Це буде рахунок небанківської установи у банку.

Законопроект №4364 створить умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking). Олексій Шабан наголосив, що впровадження відкритого банкінгу відбудеться у діалозі з учасниками ринку та з урахуванням їхніх інтересів. Найбільший фокус - на безпеці даних. Будуть прописані вимоги та норми, які дозволять усім учасникам фінансового ринку безпечно працювати в умовах відритого банкінгу.

Вивчення можливості випуску центробанками власних цифрових валют знаходиться у фокусі уваги регуляторів усього світу. НБУ також продовжує працювати над концепцією створення е-гривні. Сьогодні вивчаються можливі сфери використання, потенційний попит на е-гривню та споживчі мотивації у розрізі шести варіантів її використання.

Питання ще відкрите, проте вже зараз у законопроекті №4364 є визначення "цифрової валюти Національного банку України" та передбачено право НБУ на її випуск. За оптимістичними оцінками Олексія Шабана, е-гривня може з'явитися вже за два роки.

Як контролювати зміни статусу ваших партнерів та конкурентів? У системі CONTR AGENT можна легко налаштувати моніторинг компаній та ФОПів і отримувати email-сповіщення про оновлення їхніх реквізитів, нове керівництво, відкриття щодо них судових справ. А ще тут можна переглянути історію змін для 6,5 млн юросіб та ФОПів. Придбайте CONTR AGENT прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини