Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сферу авторських прав повністю реформують — за порушення загрожують штрафи чи позбавлення волі

Реклама

На черговому засіданні уряду 9 червня схвалено законопроект "Про авторське право і суміжні права", який передбачає комплексне врегулювання відносин, що пов'язані з набуттям, охороною та захистом авторського права. Документ спрямований на адаптацію законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав до стандартів Європейського Союзу, стверджує Мінекономіки.

Зокрема, документом передбачені такі зміни:

- спрощення для правовласників процедури вилучення нелегального контенту на веб-сайтах в Інтернеті та поширення цієї процедури на всі об'єкти авторського права і суміжних прав;

- передбачення автоматичного набуття роботодавцями і замовниками прав на комп'ютерні програми і бази даних, створені як службові твори або в рамках виконання договорів замовлення;

- розширення випадків вільного використання об'єктів авторського права і суміжних прав в інтересах суспільства;

- отримання права на порядок укладання ліцензійних договорів на основі публічної пропозиції;

- посилення захисту неоригінальних баз даних, об'єктів, створених за допомогою штучного інтелекту, традиційних виражень культури.

Також в Мінекономіки інформують, що уряд підтримав проект закону щодо посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення авторського права і суміжних прав. Відповідне рішення було ухвалено на черговому засіданні КМУ 09 червня.

Зокрема, документом пропонується у законодавстві про адміністративну відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав визначити санкцію як штраф від 850 грн до 5100 грн з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення, а в частині кримінальної відповідальності за відповідні порушення - визначити санкцію як штраф від 5100 грн до 17000 грн, або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Як бухгалтеру перевірити реквізити контрагентів? Інформація про 6,5 млн юридичних осіб та ФОПів є у системі LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини