Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси не зможуть нормально перевіряти покупців сільгоспділянок після 1 липня – Нотаріальна палата

Реклама

Як відомо, 1 липня 2021 року в Україні відкривається ринок землі, тож при посвідченні угоди про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріуси будуть здійснювати перевірку набувачів, зокрема обмеження щодо загальної площі землі, яку вправі набувати у власність одна особа. З цього приводу Нотаріальна палата України просить Мін'юст вирішити проблемні питання.

Річ у тім, що один із етапів перевірки набувача - визначення загальної площі с/г земельних ділянок у його власності. Встановлено обов'язок нотаріуса проводити у ДРРП пошук зареєстрованих прав власності на с/г земельні ділянки набувача (власника); особи, з якою набувач (власник) перебуває (перебував) у шлюбі; юридичної особи приватного права, учасником (членом, акціонером) або кінцевим бенефіціарним власником якої є набувач (власник). Незалежно від обсягу отриманої інформації, адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері держреєстрації прав.

В той же час, пунктом 9 Порядку доступу до ДРРП встановлено, що у разі обрання особою варіанта отримання інформації з ДРРП в цілому щодо суб'єкта речового права/обтяження адміністративний збір справляється в установленому законом розмірі з розрахунку за кожні 25 сторінок інформації. Це суперечить ч. 7 ст. 34 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

За такої ситуації вартість виконання однієї перевірки (інформаційної довідки) з ДРРП у порядку пошуку речових прав та обтяжень за суб'єктом (наприклад, с/г підприємством, банком, місцевій раді) може сягати кількох тисяч гривень, що призведе до подорожчання нотаріального посвідчення правочину та, відповідно, негативної реакції з боку фізичних та юридичних осіб.

Тому НПУ звернулася до Міністерства юстиції України з проханням ініціювати внесення змін до Порядку доступу до ДРРП.

Окрім того, існує ще одне проблемне, на думку НПУ, питання. Згідно із ч. 2 ст. 130 ЗКУ, загальна площа земельних ділянок с/г призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тис. га, а у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок с/г призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тис. га. Але частинами другою та третьою статті 597-1 ЦКУ визначено, що право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов'язань є різновидом права власності на майно.

НПУ наголошує: відсутність можливості враховувати с/г землі, які належать довірчому власнику на праві довірчої власності, при визначенні загальної площі земельних ділянок набувача, призведе до того, що такі земельні ділянки в період дії договору про встановлення довірчої власності вибувають з підрахунку, що може бути використано в неправомірних цілях.

Бізнес захищає свою нерухомість з системою SMS-Маяк: це ефективний онлайн-контроль змін статусу нерухомості та земельних ділянок.

Також в НПУ звертають увагу на те, що здійснення повноцінної перевірки дотримання вимог щодо набувача неможлива без належного забезпечення роботи ДЗК. А неналежна перевірка концентрації земель с/г призначення призводитиме до вкрай серйозних наслідків - конфіскації земель. Тому НПУ звернулася до Держгеокадастру з тим, щоб забезпечити можливість пошуку нотаріусом земельних ділянок в ДЗК за певними ідентифікаторами. Також необхідно врегулювати питання процедури підключення нотаріусів до ДЗК (не перегляд у режимі читання), визначити вид та форму документа, який формує нотаріус за результатом пошуку земельних ділянок за суб'єктом (витяг, відомість, інформація тощо) з ДЗК, його ідентифікаційні дані.

НПУ просить забезпечити безоплатність отримання з ДЗК інформації нотаріусами для підрахунку концентрації земель, оскільки такі витрати покладаються на набувача.

Не витрачайте час на моніторинг законодавчих змін. Комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 надає доступ до актуальної бази законодавства та автоматично сповіщає про будь-які нововведення. Замовляйте тестовий доступ прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини