Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаж нерухомості - як нотаріуси перевіряють електронні довідки про оцінку

Реклама

Нещодавно ФДМУ повідомив про початок роботи єдиної бази даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості, сервісом послуги електронного визначення оціночної вартості та автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об'єкта нерухомості.

Тому для нотаріусів у відомстві видали роз'яснення щодо посвідчення правочинів з продажу (обміну) об'єктів нерухомості.

1. Під час посвідчення правочинів з продажу (обміну) об'єктів нерухомості нотаріус перевіряє:

- реєстрацію Звіту про оцінку в Єдиній базі та наявність присвоєного йому унікального реєстраційного номера;

- звіряє ідентифікуючі ознаки майна, у т. ч. ринкову вартість нерухомості, яка вказана у Звіті про оцінку, з даними Єдиної бази.

Для об'єктів житлової нерухомості (квартира в багатоповерховій або малоповерховій житловій будівлі) ідентифікуючі ознаки:

- поштова адреса об'єкта оцінки, тип об'єкта нерухомого майна (квартира, гуртожиток, комунальна квартира, апартаменти), рік забудови, загальна площа, площа житлових приміщень - дані наявні в офіційних документах на об'єкт нерухомості;

- оціночна вартість об'єкта оцінки, розмір частки, що оцінюється, вартість частки, дата частки, найменування об'єкта оціночної діяльності, код згідно ЄДРПОУ, сертифікат (номер, дата видачі), прізвище, власне ім'я та по батькові (за наявності) оцінювача - дані обов'язкові для перевірки відповідно до п. 172.3 ПКУ.

2. Послідовності дій нотаріуса під час перевірки електронної довідки про оціночну вартість об'єкта нерухомості та реєстрації Звіту про оцінку в Єдиній базі.

За паролем пошуку нотаріус вивантажує з Єдиної бази інформацію, яка зазначена в електронній довідці про оціночну вартість об'єкта нерухомості або інформацію зі звіту про оцінку об'єкта нерухомості.

Надалі він перевіряє електронну довідку про оціночну вартість об'єкта нерухомості або реєстраціє Звіту про оцінку в Єдиній базі.

Після посвідчення правочину з продажу об'єкта нерухомості нотаріус вносить до Єдиної бази інформацію про ціну об'єкта нерухомості, зазначену в договорі купівлі-продажу (обміну), та дату такого правочину.

Наостанок він роздруковує витяг із Єдиної бази про реєстрацію електронної довідки про оціночну вартість об'єкта нерухомості, який долучає до нотаріальної справи.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини