Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдиннику заборонено надавати фінансову допомогу – ДПС

Реклама

Головне управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Податківці пояснюють це тим, що відповідно до абзацу першого пп. 14.1.257 ПКУ фінансова допомога - це фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі. Своєю чергою, види діяльності, які не дають права суб'єктам господарювання, зокрема, фізичним особам - підприємцям бути платниками єдиного податку у разі їх здійснення, наведено у пп. 291.5.1 ПКУ.

Так, не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами (пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ).

Відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2010, кажуть податківці, надання фінансової допомоги належить до коду 64 "Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення". З цього податківці роблять висновок, що фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої-третьої груп в разі наданні фінансової допомоги будуть зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Від себе зауважимо, що податківці демонстрували такий підхід і раніше, хоча він і викликає запитання своєю надмірною фіскальністю. До того ж, органи ДПС "стрижуть усіх під одну гребінку" ставлячи знак рівності між кредитуванням, яке здійснюють банки та інші фінансові установи, та наданням суб'єктом господарювання коштів у позику (приміром, власним працівникам чи дружньому контрагенту). Більше того - озвучений підхід фактично означає табу на здійснення фізособою-підприємцем на спрощеній системі оподаткування благодійництва та пожертв, адже такі виплати за термінологією ПКУ цілком опиняються в категорії безповоротної фінансової допомоги. І надання коштів на якусь благу справу - як допомогу на лікування, ремонт школи, поповнення бібліотеки, покупки для людей похилого віку чи ветеранів тощо - призведуть до втрати статусу єдинника.

Тож варто пригадати, що за ч. 3 ст. 333 ГКУ фінансовим посередництвом є діяльність, пов'язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Таке фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями. А "випадки, передбачені законодавством" як винятки - це і є передбачене нормами ЦКУ надання грошей в позику (поворотна фіндопомога) та їх дарування чи пожертва (безповоротна фіндопомога). І ось їх то єдинникам забороняти абсолютно нелогічно. Тут доречно згадати Розпорядження № 5555, згідно з яким юридичні особи - суб'єкти господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, надають фінансові послуги з надання коштів у позику (крім фінансового кредиту) відповідно до вимог цивільного законодавства. А той же ЦКУ прирівнює ФОПів до юросіб у частині регулювання господарської діяльності. Таким чином позики, що не підпадають під визначення фінансових послуг, можуть надавати інші суб'єкти господарювання, які не є фінансовими установами, зокрема і ФОПи. В єдинників же виникає проблема через ставлення до цього питання податківців.

Але й вони не завжди виступають однозначно. Так, в ІПК від 28.02.2019 р. № 806/10/ІПК/14-29-12-03-22 читаємо: одноразове надання поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва. А діяльність з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам (фізичним особам - підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, за умови здійснення якої суб'єкт господарювання не має права застосовувати спрощену систему оподаткування. Як бачите, тут не йдеться про надання коштів фізособам (поворотно як позику чи безповоротно як благодійну допомогу). Водночас нема жодного пояснення що вважати "діяльністю на постійній основі".

А ось у листі ДФС від 05.02.2016 р. № 2503/6/99-95-42-03-15 читаємо: "Юридична особа - платник єдиного податку третьої групи може надавати поворотну фінансову допомогу іншій юридичній особі (фізичній особі - підприємцю). Сума фінансової допомоги, що була надана юридичною особою - платником єдиного податку третьої групи на поворотній основі, при її поверненні не включається до складу доходу такого платника. Водночас діяльність юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам (фізичним особам - підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво". Тут зроблено реверанс в сторону юросіб-єдинників - начебто вони і можуть надавати поворотну фіндопомогу іншим суб'єктам господарювання, але не "на постійній основі".

За таких передумов радимо спрощенцям максимально уникати надання фінансової допомоги в любій формі, а у разі крайньої потреби отримати попередньо індивідуальну податкову консультацію.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ну а подавати звітність без помилок та вчасно вам допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому є все, що справді потрібно підприємцю, - актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини