Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібен у маршрутці з валідатором РРО – ДПС

Реклама

Безконтактна сплата за проїзд все частіше стає варіантом оплати, якому надають перевагу, зокрема і перевізники. Тож і виникає питання, чи повинен застосовувати РРО та/або ПРРО перевізник, який не стягує плату за проїзд, але в салоні транспортного засобу встановлений валідатор, за допомогою якого відбувається зчитування вартості та кількості проїзду з електронно-технічного засобу пасажира?

ДПС на це розмістила наступне роз'яснення. Валідатор є частиною програмно-технічного комплексу (далі - ПТКС) за допомогою якого пасажир має можливість віддаленого доступу до даних для використання та/або поповнення електронного квитка через автомати самообслуговування з метою отримання та/або використання права на отримання права на проїзд або перевезень.

Використання валідаторів врегульоване п. 2 ст. 9 Закону про РРО та розглядається як застосування ПТКС для отримання споживачами права на проїзд або перевезення поклажі.

Що саме хотіли сказати таким висновком податківці - не зовсім зрозуміло. Адже вони не сказали ні "так", ні "ні". Норма п. 2 ст.9 Закону про РРО говорить про те, що РРО/ПРРО не застосовують при виконанні банківських операцій з певними виключеннями. Логіку в прив'язуванні оплати за проїзд у транспорті до банківських операцій побачити складно. Можливо податківці натякали на абз. 4 п. 2 ст. 9 Закону про РРО, яка згадує про ПТКС і забороняє використовувати їх для приймання готівки без переведення у фіскальний режим (обладнання переведеним у такий режим РРО/ПРРО). Однак така позиція не дає відповіді на поставлене питання, адже, як правило, валідатори в транспорті не приймають готівку, а лише зчитують інформацію з проїзних чи банківських карток. Тож питання лишається відкритим.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою. Бажаєте знижку 30% на професійне рішення LIGA360: Бухгалтер? Заповніть форму за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини