Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нове роз’яснення ДПС про виправлення помилок в об’єднаній звітності

Реклама

ДПС видала новий лист від 13.07.2021 № 15832/7/99-00-04-03-01-07 аби внести ясність у порядок виправлення помилок податкового розрахунку. Йдеться про випадок його подання після закінчення встановленого строку з типом "Звітний" або "Звітний новий" та наявності у платників відокремлених підрозділів, які не уповноважені нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету.

В податковому розрахунку маємо:

- рядок 032 для коду Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо розрахунок подає податковий агент за його відокремлений підрозділ. Цей рядок обов'язково потрібно заповнювати платнику незалежно від того, чи має такий платник відокремлені підрозділи або не має;

- рядок 033 для даних про відокремлений підрозділ юридичної особи (повне найменування відокремленого підрозділу), якщо розрахунок подає податковий агент за відокремлений підрозділ. Його заповнює виключно податковий агент при поданні розрахунку за відокремлений підрозділ.

Але слід зазначити, що додатки до податкового розрахунку, які містять відомості про суми нарахованого ЄСВ, не містять рядків, де вказують код Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо розрахунок подає податковий агент за його відокремлений підрозділ.

Тож при поданні платником розрахунку юридичною особою (головним підприємством) він містите інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ як по застрахованих особах головного підприємства, так і по всіх застрахованих особах його структурних підрозділів.

Водночас за наявності у юридичної особи (головного підприємства) не уповноваженого відокремленого підрозділу, така юридична особа, як головне підприємство, заповнює окремий розрахунок за такий відокремлений підрозділ із зазначенням в рядку "033" повного найменування відокремленого підрозділу, за який подають такий розрахунок, та Додаток № 4ДФ по цьому підрозділу.

Якщо юридичною особою (головним підприємством), що має відокремлені підрозділи, подано розрахунок з типом "Звітний" або "Звітний новий", який містив у своєму складі лише додатки 4ДФ і не містив додатки щодо відомостей про суми ЄСВ по застрахованим особам, та в розрахунку не заповнено рядок 033, тоді такий розрахунок ідентифікують як такий, що поданий за головне підприємство.

Таким чином, якщо юридична особа, що має відокремлені підрозділи, подала розрахунок, який містив у своєму складі лише додатки 4ДФ з типом "Звітний" або "Звітний новий" і не містив додатки щодо відомостей про ЄСВ по застрахованим особам, тоді така юридична особа (головне підприємство) подає розрахунок з типом "Уточнюючий".

Аналогічний порядок виправлення помилок застосовують до платників, які не мають відокремлених підрозділів.

Зважайте, що чинне законодавство не містить норм щодо обов'язку податкових органів здійснювати на вимогу/прохання платника визнання, на власний розсуд платника, чинним або нечинним того чи іншого поданого ним розрахунку.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер.

Не проґавте знижку 30% на цифрові рішення LIGA360 для бухгалтера й аудитора. Переходьте за посиланням, щоб отримати спеціальну пропозицію. Пропозиція обмежена.

Підписуйтеся на на канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини