Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін змінив умови іспиту на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов'язків

Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 04.08.2021 р. № 815 уточнив деякі питання проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. А саме - внесли зміни до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Так, передбачили, що усна та письмова частини іспиту проходять з використанням комп'ютерної техніки. Письмова частина передбачає виконання тестових завдань, а усна - монологічне висловлювання. Тривалість іспиту для осіб, які зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків, не може перевищувати 30 хвилин, а для осіб, які мають намір набути громадянство України, - 150 хвилин.

Також Національній комісії зі стандартів державної мови доручили вжити заходів до закупівлі серверного обладнання, розширення переліку підприємств, установ, організацій та закладів освіти, які забезпечують проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, а також перегляду завдань, передбачених такими іспитами, з урахуванням вимог щодо виконання службових обов'язків та рівня володіння державною мовою.

Національна комісія зі стандартів державної мови уточнює: йдеться про спрощення процедури іспиту. Водночас етапи складання іспиту залишаються незмінними. Претенденти повинні зареєструватися в системі та бути фізично присутніми в місці проведення іспиту. Комісія своїм рішенням встановлює результати іспитів протягом 15 календарних днів та вносить дані у Реєстр державних сертифікатів.

Найближчим часом буде скориговано стратегію відкриття додаткових місць для реєстрації на іспит. 3 серпня 2021 р. під час реєстрації у системі перебувало понад 2500 осіб, що значно сповільнило її роботу. Тому надалі додавання вільних місць у системі відбуватиметься постійно через оновлені інструменти, що надані центрам іспитування на місцях. Реєстрацію на іспити буде відновлено 10 серпня 2021 р. після 18.00.

Оскільки урядовим рішенням змінюється час, відведений для складання іспиту (тепер він становитиме 30 хвилин), Комісія трансформувала письмовий блок іспитової роботи та оптимізувала набір завдань. Письмова частина складатиметься з тестів: їх стане менше, але вони будуть складнішими. Усна частина міститиме 1 завдання - монолог. А ось іспит на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які мають намір набути громадянство України, лишається незмінним - його тривалість орієнтовно 2,5 години.

Бажаєте дізнатись, що про компанію думають кандидати на роботу? Спробуйте рішення LIGA360:HR-Менеджер. Тут можна налаштувати моніторинг всіх видів ЗМІ, включно з сайтами відгуків та пошуку роботи. Більше за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини