Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПСП застосовують до зарплати за час вимушеного прогулу

Реклама

При поновленні на роботі працівникові виплачують середній заробіток за час вимушеного прогулу, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядалась більше одного року не з вини працівника, тоді можуть виплатити середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Для обрахунку середнього заробітку у випадках вимушеного прогулу працівника та за час затримки виконання рішення суду використовують Порядок № 100.

При цьому порядок надання податкової соціальної пільги (далі - ПСП), її розмір, перелік категорій платників ПДФО, які мають право на таку пільгу, встановлено ст. 169 ПКУ.

ПСП застосовують до доходу, нарахованого на користь платника ПДФО протягом звітного податкового місяця як зарплата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує граничного розміру, розрахованого згідно із пп. 169.4.1 ПКУ..

Читайте - податкова соціальна пільга 2021.

Якщо платник ПДФО отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законодавством, у т.ч. за час відпустки або перебування платника ПДФО на лікарняному, тоді з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносять до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Тому, коли рішенням суду про поновлення найманого працівника виплачують середню зарплату за час вимушеного прогулу з віднесенням його до відповідних податкових періодів, то у разі не перевищення протягом звітного податкового місяця граничної суми доходу, що дає право на ПСП, та дотримання всіх інших вимог ст. 169 ПКУ., до зазначеного доходу можна застосувати ПСП.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Маєте питання щодо ПДФО? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини