Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС прагне змінити умови застосування податкової застави

Реклама

ДПС має наміри удосконалити процедуру погашення податкового боргу. Це потрібно для того, щоб унеможливити застосування порушниками прогалин діючого законодавства в частині відсутності норми щодо розповсюдження права податкової застави на період адміністративного та/або судового оскарження.

Як приклад наводять ситуацію ГУ ДПС у Київській області, яке за результатами перевірки підприємства встановило порушення в частині виробництва спирту та його зберігання без ліцензії, внаслідок чого складено акт та прийнято податкові рішення на загальну суму грошового зобов'язання понад 172,5 млн грн.

В результаті оскарження платником у судовому порядку податкових повідомлень-рішень, постановою Верховного Суду задоволено касаційну скаргу ГУ ДПС у Київській області.

Однак платник має право сплатити суму визначеного грошового зобов'язання у добровільному порядку протягом 10 робочих днів з моменту проголошення Верховним Судом рішення (п. 57.3 ПКУ). Якщо цього не буде зроблено, то зобов'язання набуде статусу податкового боргу, а його стягнення здійснюватиметься у порядку, визначеному ПКУ.

Аби уникнути відповідальності за несплату узгоджених сум грошового зобов'язання, у т.ч. за рахунок свого майна, користуючись нормами ПКУ та прогалинами діючого законодавства в частині відсутності норми щодо розповсюдження права податкової застави на період адміністративного та/або судового оскарження, одночасно з винесенням Верховним Судом рішення по суті справи, платником в особі засновника здійснено передачу права власності на нерухоме майно на інше підприємство, де він також є засновником.

Саме через такі випадки ДПС пропонує законодавчі зміни, які передбачають:

- застосування податкової застави до платників податків на суму таких донарахувань за результатами контрольно-перевірочної роботи, у разі якщо платник податків оскаржує їх в адміністративному та/або судовому порядку;

- податкова застава не знімається на весь період оскарження;

- у разі підтвердження правомірності прийнятих органами ДПС рішень заставне майно використовується як джерело погашення таких донарахованих сум, у разі їх несплати платником добровільно, у порядку ст. 57 ПКУ;

- у разі прийняття рішень на користь платника податків така податкова застава знімається;

- упродовж оскарження податкових повідомлень-рішень заставне майно не вилучається органами ДПС, а залишається у власності платника податків.

Законопроект № 5600 , який прийнятий ВРУ 01.07.2021 р. в першому читанні, в частині удосконалення процедури погашення податкового боргу платника податків передбачає забезпечення податковою заставою донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов'язань.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців - скористайтеся комплексним рішенням для бухгалтера LIGA360. Спробуйте зараз.

Також ознайомтесь:

- уряд хоче змінити ПКУ - кого з платників податків очікують сюрпризи;

- стягнення коштів без рішення суду та обмеження кола єдинників - законопроект № 5600 прийнято в першому читанні;

- ПДВ з продажу житла та мінімальний податок на пай - законопроект № 5600 перепишуть.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини