Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можлива зведена податкова накладна на ритмічні поставки у разі отримання передплати

25 серпня 2021, 15:21
2654
0
Реклама

ДПС розглянула ситуацію з коригуванням ПДВ при зарахуванні передоплати в рахунок майбутніх постачань, якщо такі постачанні носять регулярний характер.

Передусім вказано, що складання зведеної ПН у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер не є обов'язковим.

Тож платники податку самостійно визначаються щодо доцільності складання ПН того чи іншого типу (зведеної чи у загальному порядку).

За операціями з постачання таких послуг постачальник може складати зведену ПН не пізніше останнього дня місяця, виходячи з вартості фактично наданих послуг протягом такого місяця.

Якщо станом на дату складання зведених ПН сума коштів, сплачених отримувачем послуг, перевищує вартість фактично поставлених йому послуг протягом місяця, то сума такого перевищення вважається попередньою оплатою (авансом) та не включається до зведеної ПН.

На суму такої попередньої оплати постачальник послуг складає ПН у загальному порядку (не зведену) не пізніше останнього дня такого місяця - тобто така ПН може бути складена у останній день місяця незалежно від дати отримання такої попередньої оплати.

Якщо платник помилково складає зведену ПН на аванс, то виправляється така ситуація шляхом:

1) складання РК до неправомірно складеної зведеної ПН. У такому РК мають бути виведені в нуль показники цієї ПН (усі числові показники зазначити зі знаком "-"). Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем товарів, на якого було складено помилкову зведену ПН;

2) складання на дату виникнення податкових зобов'язань (настання "першої події" за операцією, у даній ситуації - на дату отримання авансу) нової ПН на усю суму операції та її реєстрації в ЄРПН.

Докладніше на цю тему читайте в статті "Зведені податкові накладні та розрахунки коригування до них: хто та коли складає, як заповнити й відкоригувати".

Читайте більше статей в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Джерело: ІПК ДПС від 13.07.2021 р. № 2735/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини