Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як показати в Додатку 4ДФ дохід, виплачений та нарахований ФОП в різних кварталах

Реклама

Податківці вказали на порядок відображення у додатку 4ДФ до податкового розрахунку доходу, який виплачують самозайнятій особі, якщо дохід нарахував та виплатив податковий агент в різних кварталах.

При нарахуванні (виплаті) ФОП доходу суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують ПДФО у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, надано копію документу, який підтверджує її держреєстрацію відповідно як суб'єкта підприємницької діяльності (п. 177.8 ПКУ).

Якщо ж виплачують фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, доходи, безпосередньо пов'язані з такою діяльністю, то ПДФО у джерела виплати не утримують при наданні такою фізичною особою копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (п. 178.5 ПКУ).

Тож, якщо дохід виплачують самозайнятій особі від операцій, здійснюваних в межах підприємницької або незалежної професійної діяльності, то в додатку 4ДФ заповнюють графи 3а, 3 та графу 6, у якій вказують ознаку доходу "157".

Водночас графу 3 "Сума виплаченого доходу" заповнюють у разі фактичної виплати доходу самозайнятій особі.

Наприклад, якщо нарахували дохід у лютому місяці (І квартал), а виплату провели у квітні місяці (ІІ квартал), то нараховану суму відображають в графі 3а "Сума нарахованого доходу" додатка 4ДФ за лютий у І кварталі, а виплачену сума покажуть в графі 3 "Сума виплаченого доходу" додатка 4ДФ за квітень у ІІ кварталі.

Графи 4а "Сума нарахованого податку", 4 "Сума перерахованого податку", 5а "Сума нарахованого військового збору" та 5 "Сума перерахованого військового збору" не заповнюють, в даному випадку в таких графах проставляють прочерки.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.25 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Подавати звітність та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Придбайте систему прямо зараз.

Також не пропустіть:

- як списані борги ФОПа показати в додатку 4ДФ;

- уточнити кількість працівників в додатку 4ДФ можна разом з іншими помилками;

- нове роз'яснення ДПС про виправлення помилок в об'єднаній звітності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини