Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки підготувало оновлене законодавство про колдоговори

Реклама

На розгляд профспілок профільне міністерство направило проект Закону України "Про колективні угоди та договори".

В пояснювальній записці до документу вказують, що передбачено:

- уточнити сферу дії колективних угод і договорів;

- визначити порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у разі обов'язковості врахування положень кількох угод;

- розширити суб'єктний склад сторін колективних переговорів на галузевому рівні з урахуванням пріоритетного права участі репрезентативних суб'єктів;

- встановити взаємозв'язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня, передбачивши можливість укладення територіальних угод в окремій галузі;

- передбачити можливість призупинення та зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів, можливість приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

Також відмітимо можливу появу у трудовому законодавстві інших норм, серед яких:

1. Умови про страхування працівників, гарантії та компенсацій працівникам, які беруть участь у колективних переговорах, які можна додавати до колдоговору.

2. Колдоговір може передбачати додаткові соціальні, трудові та інші гарантії і пільги для працівників, пенсіонерів та інших категорій осіб, визначених сторонами, порівняно із законодавством і колективними угодами, положення яких є обов'язковими відповідно до сфери їх дії, зокрема щодо укладення договору недержавного пенсійного забезпечення.

3. Строк дії колективного договору визначається сторонами в цьому договорі.

4. У разі настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), перелік яких зазначено в договорі, дія окремих положень договору зупиняється на час дії таких обставин.

5. Сторони колективного договору звітують про його виконання в порядку та строки, визначені цим договором, але не рідше одного разу на рік.

Читайте статтю "Колективний договір: порядок укладення, зміст і строк дії".

У системі LIGA360: Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини