Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ліцензується повернення пального з відповідального зберігання – ДПС

10 вересня 2021, 16:40
791
0
Реклама

Уявімо ситуацію: підприємство надає послуги із зберігання пального та здійснює його відпуск в паливні баки транспортних засобів особи, відповідно до укладених договорів на відповідальне зберігання без проведення розрахункових операцій між сторонами. Податківці дають наступну оцінку.

Якщо пальне відпускається за договором відповідального зберігання без проведення розрахункових операцій у розумінні Закону № 265 через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки, то такі колонки є лише засобами вимірювання пального, а отже отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним не потрібно.

Однак у разі такого відпуску пального через колонки по талонам, скретч-карткам, смарт-карткам така операція буде вважатися розрахунковою. Для здійснення таких операцій суб'єкт господарювання має встановити реєстратор розрахункових операцій. Така діяльність буде підпадати під визначення роздрібної торгівлі пальним та вимагає отримання ліцензії на цей вид діяльності.

Операції із повернення із відповідального зберігання пального не з місця роздрібної торгівлі пальним за договором відповідального зберігання без проведення розрахункових операцій є реалізацією пального.

У цьому випадку необхідно складати акцизні накладні на операції з відпуску. У разі забезпечення безперервного постачання пального у розумінні п. 231.3 ПКУ може бути складена зведена акцизна накладна на операції з такого відпуску.

Докладніше про зміни в оподаткуванні акцизом - в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Новації Закону № 1117: акцизний податок".

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360: Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: ІПК ДПС від 22.06.2021 р. № 2506/ІПК/99-00-09-03-02-06

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини