Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ зміниить правила видачі е-лікарняних

Реклама

1 жовтня стартував повноцінний запуск е-лікарняних. Дату запуску е-лікарняних уже переносили, про що сповіщалося тут.

Проте МОЗ продовжує доопрацьовувати систему е-лікарняних та е-медичних висновків, які формують лікарі.

Про це свідчить розроблений проект наказу МОЗ, який змінить ряд профільних наказів.

Проект документу пропонує зміни:

1) до Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 28.02.2020 р. № 587 - в частині визначення осіб, які за відсутності лікаря мають право виправити помилковий медичний запис про вакцинацію;

2) до наказу МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066 - в частині надання можливості:

- у певних випадках використовувати у роботі нормативно-правові акти, що регулюють видачу паперових листків непрацездатності, а також визначення таких випадків, у яких дозволяється видача таких листків;

- лікарю скасувати помилковий медичний висновок протягом семі днів з дати його формування та сформувати новий з датою початку на сім днів раніше дати формування;

3) до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234 - в частині:

- направлення сформованого листка непрацездатності роботодавцю;

- визначення дій ПФУ щодо скасування листка непрацездатності та усіх змін в Електронному реєстрі листків непрацездатності, пов'язаних з цим листком, на підставі інформації про внесення змін у медичний висновок про тимчасову непрацездатність, оскільки юридичним наслідком внесення змін у висновок є відміна запису про нього;

- зміни дати коли листок непрацездатності вважається виданим;

- визначення механізму формування електронного листка непрацездатності за наявності одночасно кількох медичних висновків різної категорії на особу.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Також варто зважати ще на декілька важливих новацій, котрі можуть з'явитись уже незабаром:

1. При формуванні листка непрацездатності враховуватимуть інформацію про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Сформований листок непрацездатності надсилатимуть страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

2. Листок непрацездатності може мати такі статуси:

- закритий;

- готовий до сплати (виданий);

- помилково сформований;

- недійсний;

- оплачений.

3. Листок непрацездатності вважатимуть виданим через сім днів після дати його закриття.

4. На підставі даних медичних висновків, які складають один випадок тимчасової непрацездатності, сформують листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюватимуть як продовження першого та складають один страховий випадок.

Унікальний номер листка непрацездатності матиме таку структуру:

- номер випадку непрацездатності;

- порядковий номер листка непрацездатності;

- номер версії (позначається цифрою "1" при створенні нового листка та при створенні листка як продовження). Номер збільшується ("2", "3" та далі за порядком) при внесенні кожної наступної зміни до листка непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність).

5. Паперові листки непрацездатності проіснують до 1 лютого 2022 року, але для окремих випадків:

- продовження та закриття листків непрацездатності, які видавали до 1 жовтня 2021 року;

- спливу строку, уподовж якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку;

- виникнення технічних проблем (помилок) при передачі даних між Е-реєстром е-лікарняних та Реєстром е-медичних висновків.

Користуйтеся у роботі матеріалом "Електронні лікарняні: особливості підтвердження тимчасової непрацездатності". Читайте більше аналітики в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини