Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд розширив відповідальність платника податків щодо попередньої перевірки контрагента – ДПС

Реклама

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що при розгляді справи №826/16627/18 щодо оскарження податкових повідомлень-рішень Верховний Суд в постанові від 20.05.2021 р. звернув увагу платників на важливість дотримання принципу «належної обачності». Належна податкова обачність при виборі платниками податків контрагентів - це законна передумова отримання податкової вигоди. З цього правила випливає, що сумлінним платникам податку необхідно подбати про підготовку доказової бази, яка б підтверджувала прояв належної обачності, якщо податковий орган під час перевірки доведе, що платник податку діяв без належної обачності й обережності.

Це та ще понад 96 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

При розгляді цієї справи суд зауважив, що у разі, коли суб'єкт господарювання не з'ясував, чи є у представника контрагента відповідні повноваження на укладання угоди, здійснення господарської діяльності та складання первинних документів, така поведінка платників свідчить про наявність у нього умислу на отримання податкової вигоди та тягне ризик притягнення до фінансової відповідальності.

У фабулі справи йдеться про відсутність у контрагента матеріальних та трудових ресурсів, фігурування його посадових осіб у кримінальних провадженнях та встановлення у них контролюючим органом ознак фіктивності. Отже, резюмують податківці, на практиці суд касаційної інстанції застосував новий підхід до вирішення справи, фактично розширивши відповідальність платника податків щодо попередньої перевірки контрагента.

У ДПС звертають увагу, що платники повинні дотримуватись принципу «належної обачності» та нести відповідальність за переддоговірну перевірку свого контрагента.

Як контролювати зміни статусу ваших партнерів та конкурентів? У системі CONTR AGENT можна легко налаштувати моніторинг компаній та ФОПів і отримувати email-сповіщення про оновлення їхніх реквізитів, нове керівництво, відкриття щодо них судових справ. А ще тут можна переглянути історію змін для 6,5 млн юросіб та ФОПів. Придбайте CONTR AGENT прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини