Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці будуть оплачувати більшу кількість днів лікарняних - законопроект

Реклама

Уряд зареєстрував в Раді законопроект № 6171 від 12.10.2021 року, який повинен оптимізувати функції Фонду соцстрахування України.

Найбільш обговорювана пропозиція - збільшити період оплати роботодавцем тимчасової непрацездатності із 5 до 7 перших днів страхового випадку (із 2023 року).

Також пропонують прописати умови перевірки обґрунтованості листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування.

Таку перевірку доручать уповноваженим працівникам Фонду соцстраху на підставі автоматизованого моніторингу даних, що надходять до інформаційно-телекомунікаційної системи цього Фонду.

За створення необґрунтованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність, на підставі якого сформовано листок непрацездатності, будуть відповідальними лікарі.

Якщо буде виплачено матеріального забезпечення за листком непрацездатності, сформованим на підставі необґрунтованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність, керівники робочих органів виконавчої дирекції Фонду протягом п'яти календарних днів з дня встановлення необґрунтованості медичного висновку звертатимуться до закладів охорони здоров'я або до ФОП, які проводять медичну практику, лікарі яких допустили необґрунтоване створення медичних висновків, з поданням про компенсацію відповідної суми матеріального забезпечення.

А за період тимчасової непрацездатності, зазначений у листку непрацездатності, визнаному необґрунтованим, не надаватимуть допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, виплачуватимуть у розмірі зарплати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, обчисленому в порядку, визначеному КМУ, незалежно від страхового стажу.

Зміниться й розмір допомоги на поховання. Уряд пропонує, щоб допомога на поховання надавалась в розмірі, встановленому правлінням Фонду, що діяв станом на 1 січня 2022 року, який щороку збільшується на показник росту індексу споживчих цін. До того ж допомогу на поховання припинять надавати у разі смерті членів сім'ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували зарплату, пенсію тощо).

Також буде узаконено е-лікарняні, які сформовані на підставі е-медичного висновку. Тож від сумісників чи працюючих ФОПів не вимагатимуть копії листків непрацездатності.

Щоб не пропустити прийняті зміни законодавства або появу роз'яснень держорганів - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360.

В законопроекті додатково передбачено:

1) скоротити кількість документів, які подають особами до Фонду для призначення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку з 21 до 1;

2) забезпечити доступ до сервісів Фонду через портал "Дія";

3) запровадити електронну взаємодію Фонду з державними електронними ресурсами для одержання інформації, необхідної для призначення та контролю страхових виплат (проектом акта, наразі, додатково передбачається встановити обмін інформацією із 10 реєстрами та системами);

4) уточнити та привести у відповідність із Сімейний кодексом України коло осіб, які мають право на одноразові та щомісячні страхові виплати за страхуванням від нещасного випадку, що значно скоротить кількість судових позовів щодо встановлення права на отримання страхових виплат у разі смерті потерпілого.

Також читайте:

- "Е-лікарняні від А до Я - що пояснили про них органи влади, Фонд соцстраху та Пенсійний фонд";

- "Працівнику треба повідомляти роботодавця про продовжений е-лікарняний";

- "Фонд соцстраху пояснив випадки "скорочення" періоду е-лікарняних";

- "Коли е-лікарняні стають підставою для нарахування допомоги - Фонд соцстраху";

- "Статуси е-лікарняних та нові строки їх видачі - новий наказ МОЗ".

Користуйтеся у роботі матеріалом "Електронні лікарняні: особливості підтвердження тимчасової непрацездатності". Читайте більше аналітики в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини