Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки підготувало нові правила перевірок Держпраці

Реклама

Як ми вже повідомляли, Окружний адміністративний суд м. Києва своїм рішенням від 28 квітня 2021 року у справі № 640/17424/19 визнав протиправною та нечинною Постанову № 823. Нею було затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Простіше кажучи - суд скасував нормативку щодо проведення посадовцями Держпраці перевірок дотримання трудового законодавства.

Потім Шостий апеляційний адміністративний суд 14 вересня апеляційні скарги Держпраці та Кабміну залишив без задоволення, а рішення ОАСК - без змін. Тим самим скасування нормативки про перевірки Держпраці набрало законної сили. Своєю чергою, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду 27 жовтня у цій справі відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою КМУ. Ці та ще понад 96 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM на ІТ-платформі LIGA360.

Та поки тривали судові баталії влада не сиділа без діла. Мінекономіки розробило проект постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», вже доступний для перегляду на сайті профспілок.

Новий акт покликаний в разі свого прийняття врегулювати здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю шляхом встановлення єдиних вимог до посадових ociб, уповноважених на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю. Акцент планується зробити на превентивних заходів впливу на бізнес.

На думку авторів проекту, превентивні заходи впливу на суб'єктів господарювання замість караючих будуть запобігати порушенню законодавства про працю.

Утім, роботодавцям не варто поспішати особливо радіти - інспектування нікуди не зникнуть. Тож інспектори Держпраці й надалі ходитимуть з візитами, зокрема - без попереджень, щодо неоформлених трудовихі відносини, порушення строків виплати зарплати та охорони праці. Перевірки стосовно відпусток, гарантій призваним на військову службу, праці неповнолітніх будуть проводити з урахуванням норм Закону № 877.

Нові правила збільшать діджіталізацію перевірок - Держпраці та роботодавець зможуть обмінюватися електронними документами, інспектор отримає право на їх витребування під час інспектування і т.п.

Щоб мінімізувати кадрові ризики, необхідна злагоджена робота HR-департаменту. Найефективніша робота команд доступна на ІТ-платформі LIGA360. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для зручної роботи HR-відділу, спільно ухвалюйте рішення й оцінюйте ризики, обмінюйтеся документами й новинами. Замовте презентацію LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини