Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КЕП не заборонено копіювати на токен – ДПС

Реклама

Органи держвлади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, держреєстратори, нотаріуси для засвідчення чинності відкритого ключа використовують лише кваліфікований сертифікат відкритого ключа, а для реалізації повноважень, спрямованих на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов'язків фізичної або юридичної особи відповідно до закону, застосовують виключно засоби кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП) чи печатки, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, від безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання.

Норма закріплена у абз. 2 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про електронні довірчі послуги" від 05.10.2017 р. № 2155-VIII (далі - Закон № 2155).

Захищений носій особистих ключів - засіб КЕП чи печатки, який призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на ньому даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання (абз. 2 п. 2 Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 р. № 749).

Згенерований особистий ключ користувача захищається паролем та записується на захищеному носії ключової інформації відповідно до пп. 5.1 п. 5 Настанови користувача "ІІТ Користувач ЦСК-1" (якщо його отримували в кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС).

Кваліфікований сертифікат відкритого ключа містить відкритий ключ підписувача та додаткову інформацію, в якій, зокрема, зазначають, що особистий ключ згенерований на захищеному носії ключової інформації.

Тому користувач може зробити резервну копію шляхом копіювання КЕП з файлового носія на захищений носій ключової інформації, але такий КЕП не буде вважатися як згенерований на захищеному носії.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини