Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вказувати у розрахунковій квитанції цифри із штрихкоду акцизної марки на проданий алкоголь – ДПС

Реклама

В ДПС відповіли, чи треба у разі проведення розрахункових операцій з використанням розрахункової книжки зазначати у розрахунковій квитанції цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку при продажу алкогольних напоїв.

Починаючи із 01.10.2021 року у фіскальному касовому чеку потрібно зазначати цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (рядок 9). Такий обов'язок запроваджений Наказом Мінфіну від 08.06.2021 р. № 329.

На період виходу з ладу РРО та його ремонту або при тимчасовому (не більше 7 робочих днів) відключення електроенергії розрахункові операцій проводять з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок (далі - РК) або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО (ст. 5 Закону про РРО). При цьому на період виходу з ладу ПРРО розрахункові операції не здійснюють до моменту усунення несправностей.

Корінець розрахункової квитанції повинен, зокрема, містити такий обов'язковий реквізит як рядки для записування даних про товари (послуги), а в разі реалізації в роздрібній мережі підакцизних товарів - назву товару (з додатковим зазначенням марки для палива) та його вартість.

Водночас в Законі про РРО та Положенні № 13 не передбачено заборон відображення (зазначення) у розрахункових документах інших (необов'язкових) реквізитів.

Тому для виконання вимог Положення № 13 в ДПС рекомендують при здійсненні розрахункових операцій з використанням РК, такий реквізит як цифрове значення штрихового коду (серія та номер) марки акцизного податку на алкогольні напої зазначати у корінці розрахункової квитанції навпроти даних про товари, яких вони стосуються, для подальшого їх відображення після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.11 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Ознайомтесь із новинами:

- чи вказуються у фіскальних чеках реквізити акцизних марок при продажу алкогольних коктейлів та напоїв на розлив;

- із 1 жовтня податківці не можуть штрафувати за відсутність в чеку значення коду акцизної марки алкогольного напою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини