Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Нові правила реєстрації зміни місця проживання – Верховна Рада прийняла Закон

Реклама

Парламентом прийнято Закон «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» (законопроект № 5463). Ним врегульовано відносини у сфері публічних і електронних публічних послуг з реєстрації та декларування місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, порядок їх надання та обмін даними в електронних реєстрах, базах даних, порядок їх обробки у обсязі, необхідному для надання таких послуг.

Законом запроваджується декларування місця проживання - повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання в електронній формі за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади.

Як інформує Мінцифра, кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі. Щоб повідомити державі, де ви живете зараз, необхідно відстояти кілька черг та зібрати чимало паперових документів.

«Цей законопроект змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною - людина просто у застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає і отримати підтвердження від власника житла. Жодних папірців чи походів у ЦНАП. Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри, а не ксерокопії», - зазначив віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Завдяки законопроекту, територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронному форматі. А спеціально розроблений модуль на базі ДМС створить єдину інформаційну систему, де можна буде швидко перевірити необхідні дані. Також реєстрація тепер не впливатиме на отримання послуг, стверджують у Мінцифра, - оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив'язуючись до місця реєстрації.

Скористатися послугою буде легко. На порталі Дія треба буде обрати пункт «Реєстрація місця проживання» й заповнити заяву. Власник житла, де людина мешкає, повинен підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до Реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з'являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично. Місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де вона проживає.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини