Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пояснило порядок врахування премії при обчисленні середнього заробітку

Реклама

В роботодавців продовжують виникати питання із застосуванням на практиці постанови КМУ від 01.09.2021 р. № 917, яка скоригувала порядок врахування премій при обчисленні середнього заробітку. Документ діє ще із 04.09.2021 року та змінив норми Порядку № 100.

Найбільше непорозумінь із нормою із абзацу 3 п. 3 Порядку № 100, за якою премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої зарплати враховують в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додають частину, яка визначають діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Мінекономіки у листі від 27.10.2021 р. № 4711-06/52043-07 вказує на те, що премію, нараховану за попередні місяці (періоди), включають до розрахунку середнього заробітку з місяця нарахування. Премія, нарахована за період, що перевищує місяць, відноситься частинами до заробітку місяців, кількість яких відповідає кількості місяців, за які така премія нарахована. Відлік таких місяців ведеться вперед від місяця нарахування премії.

У випадку, коли працівник звільняється у жовтні 2021 року, премія за квартал, яка нарахована в жовтні 2021 року, не враховуватиметься при обчисленні середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки, оскільки жовтень не відноситься до розрахункового періоду для нарахування компенсації.

Тут йдеться про ситуацію, коли, приміром, у жовтні нараховано премію за ІІІ квартал 2021 року, а розрахунковий період - з жовтня 2020 року по вересень 2021 року. Тоді, оскільки жовтень 2021 року не відноситься до місяців розрахункового періоду, суму премії не враховують при обчисленні середнього заробітку за розрахунковий період для обрахунку суми компенсації.

Маєте зарплатні питання? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Також переглядайте публікації:

- "Річна премія працівнику після його звільнення: чи потрібен перерахунок";

- "Як по-новому врахувати премію під час розрахунку середньої зарплати";

- "Урахування квартальної премії в середньому заробітку: варіанти розрахунку".

Більше аналітики в LIGA360:Бухгалтер. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини