Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що записати у договорі оренди нерухомості, щоб отримати звільнення від сплати земподатку

Реклама

Якщо у договорі оренди (найму, позики) земельної ділянки та/або нерухомого майна, що розташоване на такій земельній ділянці, розмір земельної ділянки, право користування якою передається по договору оренди (найму, позики), не визначений, земельний податок за таку земельну ділянку та земельну ділянку під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах за всю площу земельної ділянки з урахуванням прибудинкової території (п. 284.3 ПКУ).

Для коректного застосування преференції, визначеної пп. 4 п. 297.1 ПКУ, у договорі оренди (найму, позики) нерухомого майна площа або частка земельної ділянки, яка разом з об'єктами нерухомого майна передається в користування, має бути визначена з дотриманням вимог п. 286.6 ПКУ - пропорційно тій частині площі об'єктів, що передані в оренду (найм, позику). У такому випадку земельний податок нараховується пропорційно тій частині площі об'єктів нерухомого майна, що передані в оренду (найм, позику), з урахуванням прибудинкової території.

Таким чином для уникнення ризиків, пов'язаних з обчисленням податкових зобов'язань із земподатку, договір оренди (найму, позики) нерухомого майна має містити розрахунок пропорційності, за яким визначено розмір земельної ділянки, що передається в оренду з нерухомістю, розташованими на такій земельній ділянці.

Отже, звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПКУ, поширюється виключно на площу або частку земельної ділянки, що використовується для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Джерело: ІПК ДПС від 08.10.2021 р. № 3808/ІПК/99-00-04-01-03-06

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Користуйтеся публікаціями в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини