Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про публічні електронні реєстри – які наслідки для бізнесу та громадян

Реклама

Парламентом прийнято Закон «Про публічні електронні реєстри» (законопроект № 2110), який встановлює засади створення та функціонування публічних електронних реєстрів з метою захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб під час створення, зберігання, оброблення та використання інформації у публічних електронних реєстрах.

Як зауважує Мінцифра, це допоможе оптимізувати наявні реєстри, зробити їх ефективними, а дані в них - якісними. В Україні на сьогодні понад 350 державних реєстрів. Проте немає єдиних правил і стандартів для їх створення й функціонування. Інформація дублюється, а в інших вже давно не оновлюється. Деякі існують взагалі у вигляді Excel-таблиць або в ґуґл-документах.

Надалі реєстри будуть поєднані між собою «Трембітою». Завдяки цьому, стверджує Мінцифри, не потрібно буде приносити ксерокопії чи довідки в різні держоргани, оскільки обмін інформацією буде в електронному вигляді. Так, інформація не дублюватиметься й відрізнятиметься про одну й ту саму людину в різних держреєстрах.

Закон передбачає, що на базі Національного реєстру електронних інформаційних ресурсів створюється Реєстр публічних електронних реєстрів (Реєстр реєстрів). Надання та отримання реєстрової інформації буде здійснюватися виключно за допомогою Системи електронної взаємодії, яка забезпечує здійснення інформаційної взаємодії реєстрів шляхом автоматизованого обміну інформації за принципом «запит-відповідь».

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень. Тільки до 25 листопада отримайте спеціальну пропозицію на корпоративне рішення LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини