Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінмоніторинг-2021 – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

8 грудня 2021, 13:15
977
0
Реклама

З 01.01.2021 діє Порядок обліку № 850, який визначає механізм подання СПФМ до Держфінмоніторингу згідно із Законом № 361 інформації, необхідної для:

- узяття їх на облік як суб'єктів та зняття з обліку / поновлення на обліку,

- реєстрації та подання суб'єктами Держфінмоніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінмоніторингу.

Усю необхідну інформацію СПФМ з 01.05.2022 подаватимуть через е-кабінет системи фінансового моніторингу (е-кабінет) - електронну систему взаємодії між Держфінмоніторингом та суб'єктами державного фінмоніторингу, правоохоронними й іншими державними органами (ч. 3 Порядку обліку № 850).

Інформаційно-телекомунікаційна система "е-кабінет системи фінансового моніторингу" доступна в Інтернеті за адресою: cabinet.fiu.gov.ua. На офіційному вебпорталі Держфінмоніторингу розміщується гіперпосилання на адресу, за якою розташовано вебінтерфейс е-кабінету.

Держфінмоніторинг повідомив, що впровадження Інформаційно-телекомунікаційної системи "електронний кабінет системи фінансового моніторингу" для інформаційного обміну та подання суб'єктами первинного фінансового моніторингу інформації відповідно до Наказу № 322 буде здійснено одночасно з набуттям чинності останнім (тобто з 01.05.2022). До цієї дати доступ до особистого кабінету СПФМ надаватимуть у тестовому режимі.

Е-кабінет містить відкриту (загальнодоступну) частину та приватну частину (особистий кабінет) і працює постійно (24 години на дату кожного календарного дня), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування (ч. 4 розд. I Порядку кабінету № 322).

Е-кабінет мають особи, які перебувають на обліку в Держфінмоніторингу.

Строки, у які особи повинні стати на облік у Держфінмоніторингу, визначені у ч. 5 Порядку обліку № 850. Зокрема, протягом 3 робочих днів із дати призначення працівника, відповідального за проведення фінансового моніторингу, але не пізніше від дня проведення першої фінансової операції (дати встановлення ділових відносин із клієнтом), стають на облік у Держфінмоніторингу такі СПФМ:

1) банки, страховики (перестраховики), страхові (перестрахові) брокери, кредитні спілки, ломбарди й інші фінансові установи;

2) платіжні організації, учасники або члени платіжних систем;

3) професійні учасники організованих товарних ринків;

4) професійні учасники ринків капіталу, крім осіб, які провадять діяльність з організації торгівлі фінансовими інструментами;

5) оператори поштового зв'язку, інші установи, які надають послуги з переказу коштів (поштового переказу) та здійснення валютних операцій;

6) філії або представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, що надають фінансові послуги на території України;

7) спеціально визначені СПФМ (крім осіб, які надають послуги в межах трудових правовідносин), а саме:

- суб'єкти аудиторської діяльності;

- бухгалтери, суб'єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;

- суб'єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;

- особи, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами;

8) постачальник послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів;

9) інші юридичні особи, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги.

Розлогіше на цю тему читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Фінмоніторинг: новації електронного кабінету СПФМ";

- "Фінмоніторинг: новий порядок ведення Реєстру СПФМ";

- "Фінмоніторинг: як це стосується бухгалтера й аудитора";

- "Фінмоніторинг: відповідальність СПФМ за Законом № 361";

- "Фінмоніторинг: що повинні робити бухгалтер, аудитор і консультант";

- "Фінмоніторинг: адміністративна та кримінальна відповідальність СПФМ".

Пошук відповідей на ситуації з бухгалтерського обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини