Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як подавати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи – чергове роз’яснення Мін’юсту

Реклама

Міністерство юстиції України листом від 24.11.2021 р. № 113677/124754-33-21/8.4.4 розглянуло деякі питання, пов'язані з поданням інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи (далі - КБВ).

Аналізуючи положення чинного законодавства Мін'юст говорить, що зобов'язання щодо оновлення відомостей про КБВ залишилося незмінним, лише продовжено строк для такого оновлення з метою сприяння розвантаженню суб'єктів господарювання та державних реєстраторів.

Отже, якщо юридична особа встигла оновити інформацію про КБВ до 11 жовтня 2021 року, то у неї відсутня необхідність повторно до 11 липня 2022 року оновлювати зазначені відомості на виконання пункту 4 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 361-IX.

Своєю чергою, зобов'язання щорічного підтвердження відомостей про КБВ встановлено статтею 17-1 Закону про реєстрацію. Можна зробити висновок, що процес щорічного підтвердження відомостей про КБВ відповідно до положень статті 17-1 Закону про реєстрацію має розпочатися після завершення процедури оновлення зазначених відомостей незалежно від того чи була оновлена інформація у 2021 році чи у 2022 році, тобто з нового календарного року - з 01 січня 2023 року.

Наприклад, якщо юридична особа зареєстрована 15 липня, то обов'язок щодо подання документів відповідно до статті 17-1 Закону про реєстрацію, тобто щодо підтвердження актуальності відомостей про КБВ, які вже мають бути оновлені у Єдиному державному реєстрі, в неї виникає з 15 липня 2023 року.

А ось щодо схематичного зображення структури власності для громадських організацій, а також визначенням КБВ асоціацій як договірних об'єднань, створених з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, Мін'юст порекомендував звернутись до Міністерства фінансів України.

Щодо правильності відліку 14 календарних днів з метою щорічного підтвердження відомостей про КБВ для юридичних осіб, зареєстрованих до 01 липня 2004 року, у листі сказано, що нормами чинного законодавства чітко врегульовано: протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення юридичної особи мають щорічно підтверджуватися відомості про КБВ, а не з дати запису в Єдиному державному реєстрі, коли відомості щодо юридичної особи, державна реєстрація якої була проведена до 01 липня 2004 року, внесені до вказаного реєстру.

Працюйте бухгалтерією в єдиному інформаційному просторі LIGA360. ІТ-платформа LIGA360 дозволяє формувати спільні рішення, обмінюватися шаблонами документів й нормативами з колегами, обговорювати новини й професійну аналітику. Дізнайтеся про всі переваги LIGA360:Бухгалтерія, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини