Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як звітує з ЄСВ підприємець-єдинник, який йде на пенсію

16 грудня 2021, 16:50
3616
0
Реклама

У разі призначення пенсії фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої - третьої груп подають протягом року Податкову декларацію платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця з типом форми "Звітна" та додатковою позначкою "Довідково", у складі якої формується додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".

“Довідковий додаток” при цьому заповнюють таким чином:

- у заголовній частині в комірці 01 "Звітна" та в комірці 04 "Довідково" проставляється позначка "Х";

- у розд. 1 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків з врахуванням примітки 4 до Додатка 1;

-у розд. 2 - серія (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника єдиного внеску у Пенсійному фонді України з врахуванням примітки 5 до Додатка 1;

- у розд. 3 - прізвище, ім'я, по батькові (за наявності);

- у розд. 4 в полі "Податковий (звітний) період" проставляється позначка "Х" поруч з відповідним звітним періодом та зазначається номер календарного місяця (вказується арабськими цифрами від 1 до 12), в якому подається Додаток 1;

- у розд. 5 "Тип форми" в полі "призначення пенсії" проставляється позначка "Х";

- у розд. 6 "Дата державної реєстрації припинення" не заповнюється;

- у розд. 7 вказується основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;

- у розд. 8 - період перебування фізичної особи - підприємця на спрощеній системі оподаткування, як платника єдиного внеску - зазначається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати (місяця) формування заяви на призначення пенсії включно та код категорії застрахованої особи;

- рядки та графи у розд. 9 обов'язково заповнюються в розрізі місяців за період, визначений у розд. 8, де у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, нарахованого доходу застрахованих осіб, а у графі 4 обчислюються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку "Усього" графи 4.

Зауважимо, що за необхідності платники можуть виправити грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити, у разі виправлення самостійно виявлених помилок шляхом подання Додатка 1 у складі Декларації з типом "Уточнююча" (див. роз'яснення з категорії 107.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

Докладніше про новації для підприємців читайте в добірці матеріалів "Тема тижня газети "Інтерактивна бухгалтерія": "Підприємці" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух".

Де бухгалтеру знаходити відповіді на робочі питання? У системі LIGA360:Бухгалтер зібрано 1,4 тисячі алгоритмів дій та інструкцій. Придбайте систему прямо зараз та завжди майте роз'яснення експертів під рукою.

Джерело: роз'яснення ДПС у Житомирській області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини