Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за невиконання квоти із працевлаштування осіб з інвалідністю можуть скасувати

Реклама

Влада пропонуватиме роботодавцям або облаштовувати робочі місця для осіб з інвалідністю на рівні 4% від працевлаштованих працівників, або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної зарплати на підприємстві. Про це стало відомо Європейської Бізнес Асоціації під час зустрічі із Радницею-Уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності та Керівником Департаменту соціальної політики та охорони здоров'я Офісу Президента України.

Також учасники обговорили інші новації, які увійшли до робочої версії оновленого законопроєкту щодо реформи у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю (законопроєкт ще не зареєстровано у Парламенті), зокрема:

- виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Окрім безпосередньо працевлаштування чи сплати внеску, буде можливо (частково) за рахунок купівлі товарів та послуг у підприємств трудової інтеграції осіб з інвалідністю, а також взяття осіб з інвалідністю на стажування за професією чи спеціальністю;

- у розрахунок нормативу робочих місць не включатимуть штатних працівників, робота яких пов'язана з небезпечними чи шкідливими умовами праці, а от особи з інвалідністю І групи та особи з інвалідністю ІІ групи з порушенням зору та/або слуху або інтелектуальними чи психічними порушеннями зараховуватимуть як одну працюючу особу з інвалідністю за двох штатних працівників;

- кошти Державного фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (яким планується замінити існуючий Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю) можуть бути використані роботодавцем для забезпечення надання соціальної послуги соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці;

- деталізовано поняття "розумного пристосування" робочого місця для особи з інвалідністю, яке має забезпечити роботодавець, а саме: модифікацію до будівель та приміщень, модифікацію існуючого та придбання нового обладнання і компенсаторних приладів, надання дозволу на виконання певної роботи з дому тощо.

Навесні 2021 року у парламенті зареєстрували одразу чотири законопроєкти, що мають сприяти підвищенню зайнятості серед осіб з інвалідністю. Мова йде про законопроєкт № 5344 та три альтернативні.

Кожен з них містив прогресивні позитивні нововведення, але в той же час мав і низку суперечливих положень, які могли порушити баланс врахування інтересів різних стейкхолдерів. Тому 30 червня Комітетом ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вирішив взяти за основу альтернативний законопроєкт № 5433-3 та створити робочу групу з напрацювання нового документу, до якої увійшли й представники Європейської Бізнес Асоціації.

Користуйтеся в роботі аналітичними матеріалами:

- "Які документи подає особа з інвалідністю під час прийняття її на роботу";

- "Відпустка працівника з інвалідністю: види, гарантії, особливості надання";

- "ЄСВ на зарплату особи з інвалідністю: нарахування і звітність".

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини