Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З якого розміру орендної плати за пай сплачують ПДФО – пояснює ДПС

Реклама

Саме орендар виступає податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю з огляду на пп. 170.1.1 ПКУ.

На цей момент звертають увагу в ГУ ДПС у Тернопільській області.

В такому випадку об'єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюють за згодою сторін у договорі оренди , окрім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлює ПКУ (ст. 21 Закону України "Про оренду землі).

Однак плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) має становити не менше 3% визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю), що обумовлено ст. 1 Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)".

Тож, об'єкт оподаткування ПДФО за операціями з надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж 3% вартості земельної ділянки, земельної частки (паю).

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини