Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав закони про податкові зміни-2022 за проектом № 5600 та про ДіяСіті

Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав низку законів, які, як стверджує його вебсайт, зокрема, сприятимуть посиленню конкурентних умов та прозорості ринку, стимулюватимуть розвиток IT-індустрії та сфери культури, спростять набуття громадянства України військовими, які захищали нашу країну, а також допоможуть збереженню природних ресурсів і довкілля.

Серед іншого, Глава держави підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 1914-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 листопада. Йдеться про загальновідомий законопроект № 5600, які внесе зміни до ПКУ.

Цей документ передбачає індексацію ставок деяких податків, зміну підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза. Також документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов'язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення, за винятком, зокрема, ділянок членів дачних та садівничих кооперативів, сільгоспугідь громадян у межах населених пунктів, земель на окупованій території або на лінії розмежування на період проведення ООС. Крім того, передбачено встановлення для великих платників податків обмеження на перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих років.

Закон також містить норми для врегулювання проблемних питань оподаткування та забезпечення підтримки бізнесу.

Більше про те, що передбачав законопроект № 5600, читайте у нашій публікації.

Крім того, Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки України» № 1946-ІХ, який парламент підтримав 14 грудня. Цей документ встановлює спеціальні умови оподаткування резидентів «Дія Сіті», зокрема можливість сплати податку на прибуток підприємств на особливих умовах - за принципом податку на виведений капітал, податок на доходи фізичних осіб з доходів спеціалістів резидентів «Дія Сіті» у вигляді зарплати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди та переходу прав за ставкою 5%, якщо такі доходи спеціаліста не перевищують 240 тис. євро на рік тощо. Документ передбачає гарантію визначених умов оподаткування для резидентів «Дія Сіті» на 25 років.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини