Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як власники та користувачі землі будуть платити мінімальне податкове зобов’язання після прийняття проекту № 5600

Реклама

Народний депутат Лариса Білозір взялася пояснити новацію законопроекту № 5600, який, серед іншого, вводить поняття мінімального податкового зобов'язання для власників земельних ділянок.

Народна обраниця наголосила: за городи, присадибні ділянки та дачі платити не треба, мінімальне податкове зобов'язання направлене лише на детінізацію сільськогосподарської діяльності.

За її словами, ця норма абсолютно ніяк не вплине на тих аграріїв, які обробляють землю, продають урожай та офіційно сплачують усі податки. Бо нині сума податків на 1 га, які вони вже сплачують, зазвичай перевищує мінімальне податкове зобов'язання і становить в середньому 2300 грн. Тож людям, які надають свою землю в оренду таким аграріям також нічого хвилюватись, платять податки вже самі доброчесні орендарі.

Хто ж буде платити і чому? Мінімальне податкове зобов'язання щорічно доведеться платити тим фермерам, що сплачують з 1 га податків менше ніж 1100 грн податків.

Що входить у розрахунок МПЗ:

- податок на землю;

- податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;

- податок на доходи фізичних осіб;

- військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з 1 га землі менша за МПЗ - потрібно буде орендатору доплатити у бюджет. Зазвичай це ті, хто орендує у людей землю без офіційного оформлення оренди. «Так, люди, які здають свою землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з мінімальним податковим зобов'язанням, але потім прийдуть до свого орендаря, якому прийдеться заплатити за них. І щоб у наступному році не діставати готівку йому буде краще оформити офіційну оренду», - стверджує Л. Білозір.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини